آش های محلی کرمانی ها
به گزارش تور آسیایی ارزان، کرمانی ها هم مانند همه مردم ایران آش ها و سوپ های خوشمزه ای طبخ می نمایند که چند نمونه از آن ها را به شما معرفی می کنیم.
به گزارش خبرنگاران، در سرمای هوا خوردن خوراکی های گرم بسیار می چسبند به خصوص اگر سرما خورده باشید. شاید دانستن این که چه غذایی در این سرمای هوا بخورید تا بتوانید به ایمنی بدن خود یاری کنید گزینه بدی نباشد. هنرمندی مردم ایران زمین به خصوص بانوان کرمانی می تواند در طبخ غذاهای مفید و سالم به شما یاری نمایند.
آش اُماچو کرمانی
زنان کرمانی در طبخ انواع آش ها مهارت دارند. یکی از آش های محلی اُماچو است این آش بسیار ساده، سریع آماده می گردد و در هر منطقه از استان کرمان آن را به شیوه ای طبخ می نمایند.
این خوراکی خوشمزه انواع مختلفی دارد که با افزودن بعضی و یا با کم کردن بعضی اقلام دیگر تهیه می گردد در تهیه اُماچو از گندم شیر، گوشت با استخوان، سیر کوبیده نخود، زیره و سیاه دانه استفاده می گردد. اُماچو انواع مختلفی دارد، اُماچو تلف، یونجه، شلغم، کدو در استان کرمان به شکل های مختلف تهیه می گردد.
طرز تهیه اُماچوی اسفناج
عدس: 1 پیمانه
آرد گندم: 1/2 پیمانه
اسفناج: 500 گرم
سیر پیاز و نعناع خشک به میزان لازم
نمک و زردچوبه به میزان لازم
در ابتدا عدس رو بخیسانید و بگذارید بپزد، عدس که پخت به آن اسفناج خورد شده را اضافه کنید، حالا به آرد آب اضافه کنید تا روان گردد و گلوله، گلوله نداشته باشد اسفناج ها که پختند آرد را به عدس و اسفناج اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد، شعله گاز کم باشد.
کرمانی ها در اُماچو سیاه دانه، زیره، سیرداغ و نعنا داغ هم می ریزند و هنگام خوردن به آن تَلف (قره قروت)، آب غوره یا کشک اضافه می نمایند. البته بعضی در آن کمی سیب زمینی، پیاز، چغندر، شلغم و سبزی آش به همراه حبوبات مانند نخود و لوبیا می ریزند.
در بعضی منطقه ها مانند بافت از آرد کِرو (نوعی از حبوبات) به همراه سبزیجات محلی برای تهیه اُماچو استفاده می گردد.
آش ماش کرمانی
اما به غیر از اُماچو زنان کرمانی به طبخ آش های دیگری نیز می پردازند یکی از این آش ها، آش ماش کرمانی است. زنان کرمانی عقیده دارند آش ماش برای استخوان بندی بچه ها و نوجوانان مفید است و در تهیه آن از ماش، برنج، لوبیا چشم بلبلی، گوشت، نخود و ادویه استفاده می گردد.
طرز تهیه آش ماش کرمانی
ماش: 1 پیمانه
برنج: نصف پیمانه
جو پرک: نصف پیمانه
گوشت گوسفندی: 250 گرم
سبزی آش: 1.5 پیمانه
پیاز: 1 عدد میانه
پیاز داغ و نعناع داغ: نصف پیمانه
کشک: نصف پیمانه
نمک و فلفل سیاه: به میزان کافی
روغن مایع و زردچوبه: به میزان کافی
ابتدا ماش را به مدت چند ساعت در یک کاسه آب می خیسانیم و اجازه می دهیم تا نفخ آن گرفته گردد. برای آغاز پخت آش ابتدا پیاز را تفت می دهیم. کمی زردچوبه اضافه می کنیم و سپس گوشت را به قابلمه اضافه می کنیم و بعد از تفت دادن گوشت 6 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم گوشت بپزد.
سپس در ظرفی دیگر جو پرک را می پزیم و بعد از لعاب انداختن جو پرک به آن سبزی آشی اضافه می کنیم، ماش را در ظرف دیگری جداگانه می پزیم و بعد از آن برنج را به ماش اضافه می کنیم و می گذاریم بپزد و در نهایت همه مواد را در یک قابله با هم مخلوط می کنیم و هم می زنیم تا جا بیفتند و موقع سرو با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزئین می کنیم.
آش گندم و بلغور کرمانی
آش گندم و بلغور یکی از خوراکی های مورد علاقه کرمانی ها است که برای تهیه آن از گندم، گوشت، حبوبات و پیاز داغ استفاده می گردد و بسیار خوشمزه است.
طرز تهیه بلغور گندم
بلغور گندم: 250 گرم
آب: 8 لیوان
گوشت گوسفندی: 200 گرم
نخود پخته: یک و نیم لیوان
عدس پخته: یک ونیم لیوان
لوبیا چیتی پخته: یک و نیم لیوان
باقلا پخته: یک و نیم لیوان
پیاز میانه: دو عدد
می تخم (داروی گیاهی): نصف قاشق غذا خوری
زیره سیاه: یک قاشق غذا خوری
سیاه دانه: یک قاشق غذا خوری
نمک و زردچوبه، دارچین: به میزان لازم
ابتدا بلغور گندم را پاک نموده و شسته و با هشت لیوان آب داخل قابلمه می ریزیم و به مدت یک ساعت روی حرارت خیلی کم می گذاریم و ده دقیقه ای یک بار هم می زنیم تا ته نگیرد (اگر آب بلغور قبل از پختن کم شد می توانیم یکی دو لیوان آب دیگر اضافه کنیم).
گوشت را همراه پیاز و نمک و میزانی ادویه و آب جداگانه می پزیم، دو عدد پیاز میانه را خرد نموده و داخل میزانی روغن همراه نمک، زردچوبه و دارچین تفت می دهیم. بعد از یک ساعت که بلغور ما پخت، گوشت پخته شده را ریش ریش نموده و با میزانی از آب گوشت، نمک، پیاز داغ، زیره، سیاه دانه و می تخم داخل بلغور می ریزیم و شعله آن را همچنان کم نگه می داریم و مرتب به هم می زنیم تا ته نگیرد.
وقتی بلغور ما کامل جا افتاد حبوبات پخته شده را به آن اضافه می کنیم و بعد از پنج دقیقه شعله را خاموش می کنیم و روی آن را با پیاز داغ و حبوبات و کمی دارچین تزیین می کنیم.
بعلاوه زنان کرمانی آش برنج را برای بیماران طبخ می نمایند. سایر غذاهای محلی کرمانی ها عبارتند از: آش آب غوره، آش انار، آش تلف، آش کشک، آش پر آجیل، آش سکنجبین و آش رشته.
بیشتر انواع آش ها در کرمان به عنوان عصرانه و دورهمی های زنانه، آش پشت پا (برای سربازان و زائران) طبخ و سرو می گردد، اما این آش ها این قدر مقوی هستند که می توان از آن ها به عنوان یک وعده غذایی و افزایش ایمنی بدن هم استفاده کرد. مانند گذشته که بانوان کرمانی از آن ها برای تقویت بچه ها خود استفاده می کردند و به عنوان یک وعده غذایی استفاده می شدند.
منبع: دنیای سفر