طرز تهیه فال گردو بازاری بدون تلخی
به گزارش تور آسیایی ارزان، فال گردو، یا همون گردو شور فالی، یکی از خوراکی های خوش طعم و سنتی ایرانیه که با گردوی تازه و یه محلول ساده نمک درست می شه. این خوراکی خوش خوراک، مخصوصاً تو فصل برداشت گردو، حسابی هوادار داره و معمولاً کنار نون و پنیر، به عنوان یه میان وعده سالم و دل چسب سرو می شه. درست کردن فال گردو فقط یه روش نگهداری نیست؛ یه طعم نوستالژیکه که خیلی ها رو یاد خاطرات قدیمی می ندازه. تو این مقاله از در ، قراره با مراحل طرز تهیه فال گردو آشنا بشیم، نکاتی درباره انتخاب گردوی مناسب بگیم و روش هایی برای خوش طعم تر کردنش معرفی کنیم. اگه دنبال یه خوراکی ساده، سالم و پرهوادار هستین، فال گردو یه انتخاب عالیه که حتما باید امتحانش کنین.

طرز تهیه فال گردو در یک نگاه
برای درست کردن فال گردو خانگی، گردوهای تازه و سبز رو انتخاب کنین؛ بهتره اونایی باشن که پوست سبزشون هنوز نرمه و راحت جدا می شه. حتما دستکش بپوشین چون پوست سبز گردو رنگ دست رو سیاه می کنه. با چاقوی تیز یا ابزار مناسب، پوست سبز رو جدا کنین بدون اینکه به پوسته سخت آسیب بزنین. بعد از اون، گردوها رو با گردوشکن یا ضربه، آروم بشکنین تا مغز سالم و کامل دربیاد. حالا نوبت خیسوندن گردوها توی آب و نمک می رسه. 2 بار و هر بار حدود نیم ساعت، گردوها رو خیس کنین تا تلخی شون گرفته بشه و مزه دار بشن. در آخر، گردوها رو آبکشی کنین، بذارین خشک بشن و اگه خواستین، پوست نازک قهوه ای رنگ روی مغز رو جدا کنین تا طعم لطیف تری داشته باشن. فال گردو آماده ست و خوردنش با نون و پنیر و یه ذره نمک، حسابی می چسبه.
شما می تونین میزان مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه گردو شور فالی رو توی این مقاله بخونین.
مواد لازم برای تهیه فال گردو
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گردو سبز تازه | حدود 10 عدد (یا بیشتر) |
نمک | به میزان لازم |
آب سرد | برای خیساندن گردوها |
آبلیمو، نان و پنیر | برای سرو با فال گردو |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه
مدت زمان آماده سازی گردو فالی: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه گردو شور فالی
فال گردو همون گردو نمکی یا گردو شوره که معمولا با گردوهای تازه و نوبرانه درست میشه. برای اینکه گردو فالی سالم و بهداشتی رو خودتون توی خونه درست کنین، مراحل زیر رو انجام بدین.
مرحله اول: گردوها رو آماده کنین
برای طرز تهیه گردو فالی، گردوهای تازه و سبز رو انتخاب کنین؛ بهتره اونایی باشن که پوست سبزشون هنوز نرمه و راحت جدا می شه. یادتون نره حتما دستکش بپوشین، چون پوست سبز گردو رنگ دست رو سیاه می کنه و ممکنه چند روزی بمونه ().
با یه چاقوی تیز یا ابزار مخصوص، پوست سبز گردوها رو جدا کنین؛ تقریبا مثل پوست کندن پرتقال. فقط مراقب باشین که به پوسته سخت گردو آسیبی نرسه، چون قراره بعدا بشکنینش.
مرحله دوم: گردوها رو بشکنین
وقتی پوست سبز گردو رو گرفتین، گردوها رو با گردوشکن یا یه ضربه آروم با چکش بشکنین. هدف اینه که مغز گردو سالم و کامل دربیاد، پس خیلی فشار نیارین که له نشه. اگه مغز گردو سالم بمونه، هم خوش طعم تره و هم موقع سرو ظاهرش قشنگ تره.
مرحله سوم: گردوها رو توی آب و نمک خیس کنین
توی این مرحله از طرز تهیه فال گردو، گردوهای شکسته شده رو توی یه ظرف بزرگ بریزین و روشون آب سرد اضافه کنین تا کامل پوشیده بشن. بعد به گردوها نمک اضافه کنین؛ نه خیلی زیاد، نه خیلی کم، در حدی که مزه دار بشن. بذارین گردوها حدود نیم ساعت توی آب نمک استراحت کنن. بعد آبش رو خالی کنین، دوباره آب و نمک تازه بریزین و نیم ساعت دیگه صبر کنین. این کار باعث می شه تلخی گردوها گرفته بشه و یه طعم شور و دلچسب پیدا کنه.
نمک رو به صورت و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.
مرحله چهارم: گردوها رو آبکشی و آماده کنین
بعد از خیساندن، گردوها رو خوب بشورین و آبکش کنین. بذارین یه کم هوا بخورن تا خشک بشن. موقع خوردن، می تونین اون پوست نازک قهوه ای رنگی که روی مغز گردو هست رو با ناخن یا دست جدا کنین. این پوست یه کم تلخه و اگه بردارین، طعم گردو خیلی لطیف تر و خوشمزه تر می شه.
مرحله پنجم: گردوها رو سرو کنین
فال گردو آماده ست! می تونین با کمی نمک، نون تازه و پنیر سرو کنین. اگه دوست دارین طعمش خاص تر بشه، کمی گلپر یا سبزی خشک کنارش بریزین، حتی چند قطره آب لیمو هم می تونه طعمش رو متفاوت کنه. این خوراکی ساده و سنتی، مخصوصاً تو فصل پاییز، یه حس نوستالژیک و دل چسب داره که خیلیا رو یاد خاطرات قدیمی می ندازه.
برای خرید آبلیموی تازه، انواع پنیر و انواع نان از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه فال گردو
- طرز تهیه فال گردو با گردوی تازه سبز، هم بافت نرم تری داره، هم طعمش لطیف تره.
- اگه گردوی تازه در دسترس ندارین، می تونین از گردوی خشک استفاده کنین. در این صورت حتما گردوها رو حداقل 12 ساعت در آب نمک بخوابونین و در یخچال نگه دارین تا نرم بشن و تلخی شون گرفته بشه.
- برای گرفتن تلخی بیشتر و جلوگیری از سیاه شدن مغز گردو، می تونین چند قطره سرکه یا آب لیمو به آب نمک اضافه کنین.
- برای گرفتن تلخی گردو، بهتره آب نمک رو حداقل دو بار عوض کنین. برخی ها حتی سه بار این کار رو انجام می دن تا طعم گردو کاملاً متعادل بشه.
- پوست نازک روی مغز گردو معمولاً تلخه. موقع خوردن، با ناخن یا دست جداش کنین تا طعم نهایی فال گردو لطیف تر و دلچسب تر بشه.
- فال گردو بهتره همون روز یا نهایتا تا یکی، دو روز بعد مصرف بشه. چون گردوی تازه خیلی زود تغییر رنگ و طعم می ده. اگه خواستین نگه دارین، حتماً در ظرف دربسته و داخل یخچال بذارین.
- موقع سرو فال گردو، می تونین کمی گلپر، نعناع خشک یا حتی پودر لیمو عمانی (طرز تهیه پودر لیمو عمانی) روی گردوها بپاشین. اینا هم طعم رو خاص تر می کنن، هم ظاهر رو مجذوب کننده تر.
برترین روش پوست کندن گردو تازه
گرفتن پوست سبز گردوی تازه ممکن است کمی سخت به نظر برسد اما با روش های زیر می توانید کار را راحت تر کنید.
استفاده از دستکش و چاقو: دستکش بپوشین تا دست هاتون سیاه نشه. بعد با چاقوی تیز، پوست سبز را شکاف بدین و جدا کنین.
ضربه زدن با جسم سخت: گردو رو روی یه سطح سخت قرار بدین و با چکش یا سنگ، ضربه ای ملایم بزنین تا پوست ترک بخوره. بعد پوست گردو رو جدا کنین.
خیس کردن توی آب: گردوها رو به مدت 24-48 ساعت در آب قرار بدین. بعد پوست نرم شده را با دست یا برس جدا کنید.
استفاده از دستگاه پوست گیر یا دریل با برس سیمی: برای حجم زیاد گردو تازه، می تونین از دریل با برس سیمی یا دستگاه های مخصوص استفاده کنین. این کار معمولا سرعت پوست گیری رو بالا می بره و برای باغدارها مناسبه.
خشک کردن پوست برای راحت تر جدا شدن: گردوها را چند روز توی آفتاب بذارین تا پوستشون خشک و شکننده بشه. بعد با دست یا ابزار، پوست گردو رو جدا کنین.
نکات مهم برای خوش نمک شدن گردو فالی
نمک می تونه هم به ماندگاری بیشتر فال گردو یاری کنه و هم طعم بسیار مجذوب کنندهی اون بده. اما برای خوش طعم شدن گردو فالی، بهتره به توصیه های زیر دقت کنین.
1- نوع نمک: چرا نمک دریا یا معدنی؟
نمک دریا و نمک معدنی نسبت به نمک تصفیه شده صنعتی، مواد معدنی بیشتری مثل منیزیم، پتاسیم و کلسیم دارن. این نوع نمک ها طعم طبیعی تری دارن و باعث می شن مزه گردو بهتر حفظ بشه. نمک تصفیه شده ممکنه طعم گردو رو کمی مصنوعی یا تند کنه، مخصوصا اگه گردو خیلی تازه باشه.
2- تنظیم میزان نمک بر اساس چربی گردو
گردوهای تازه و چرب معمولا طعم قوی تری دارن، پس برای تعادل مزه، میزان نمک رو کمی بیشتر در نظر بگیرین. برای گردوهای خشک یا کم چرب، نمک کمتر کافیه تا طعمشون لطیف تر بمونه. نسبت پیشنهادی: برای هر 1 کیلوگرم گردو، حدود 1 قاشق غذاخوری نمک معدنی یا دریاست.
3- شست وشوی نهایی با آب خنک
بعد از خیساندن گردو در آب نمک، حتما با آب سرد و تمیز بشورین تا نمک اضافی گرفته بشه. این کار باعث می شه گردوها برای پذیرایی یا مصرف روزانه، طعم ملایم تری داشته باشن و فشار خون رو بالا نبرن. مخصوصا برای افراد مسن یا کسانی که رژیم کم نمک دارن، این مرحله خیلی مهمه.
روش صحیح نگهداری فال گردو
برای نگهداری فال گردو (مخصوصا اگر با گردوی تازه تهیه شده باشه)، رعایت چند نکته کلیدی باعث می شه طراوت و طعمش حفظ بشه و از فساد جلوگیری بشه:
1- دمای مناسب: برترین دما برای نگهداری گردو بین 0 تا 5 درجه سانتی گراد هست. اگه قصد دارین فال گردو رو تا چند روز نگه دارین، یخچال برترین گزینه ست.
2- رطوبت کنترل شده: گردوها به شدت به رطوبت حساسن و در محیط مرطوب ممکنه کپک بزنن. از ظروف درب دار و خشک استفاده کنین و می تونین یه بسته کوچک جاذب رطوبت داخل ظرف بذارین.
3- نور و هوا: نور مستقیم باعث اکسید شدن چربی های گردو می شه. فال گردو رو در ظروف مات یا شیشه ای تیره نگه دارین و دور از نور خورشید بذارین.
4- جلوگیری از جذب بو: گردوها خیلی سریع بوهای محیط رو جذب می کنن. اون ها رو دور از مواد غذایی با بوی قوی مثل سیر، پیاز یا پنیر نگه دارین.
5- نگهداری طولانی مدت: اگه می خواین فال گردو رو برای مدت طولانی نگه دارین، توی یخچال تا 6 ماه قابل نگهداریه و توی فریزر تا 1 سال هم کیفیتش حفظ می شه.
فوت و فن های خوشمزه شدن فال گردو
نسبت آب و نمک برای تهیه فال گردو چقدر باید باشه؟
نسبت آب و نمک بستگی به میزان گردو داره، ولی یه نسبت استاندارد و خوش طعم اینه که برای هر 1 کیلوگرم گردو (مغز یا با پوست)، حدود 2 تا 3 قاشق چای خوری نمک یا 1 قاشق غذاخوری نمک بریزید و میزان آب هم به میزان ای باشه که کاملا روی گردوها رو بپوشونه.
طبع فال گردو و مصلحات آن چیست؟
طبع فال گردو، مثل خود گردو، گرم و خشکه و در طب سنتی برای افراد سردمزاج بسیار مفید شناخته می گردد. این طبع باعث افزایش حرارت بدن و تقویت عملکرد اندام هایی مثل معده، کلیه و مغز می گردد. اما برای کسانی که مزاج گرم دارند، مصرف زیاد گردو ممکنه باعث جوش، خشکی دهان یا التهاب بشه، پس باید با احتیاط مصرف بشه.
مصلحات گردو در طب سنتی شامل سکنجبین، انار ترش یا ترشی های طبیعی، پنیر تازه است.
منبع: افق کوروش