خواص سماق؛ کاهش وزن ، کنترل قند خون ، درمان کبد چرب
به گزارش تور آسیایی ارزان، سماق، یکی از انواع ادویه ها است که در خاورمیانه و کشور های مدیترانه ای، معروفیت بسیاری دارد. از این ادویه در غذاهایی معروف چون کباب برای بالا بردن اسیدیته و رنگ غذا، استفاده می گردد و حتی در بعضی از غذاها به عنوان ماده اولیه اصلی از آن بهره می برند. سماق را از میوه های بوته جدا نموده و بعد از خشک کردن، با رد کردن از الک، هسته تلخ آن را جدا می نمایند؛ پس از این مراحل آن را در بسته بندی های متنوع برای مصرف، حاضر نموده و در بعضی موارد آن را صادر می نمایند. در ادامه این متن به فوایدی که این ادویه ی خوش طعم می تواند برای بدن شما داشته باشد، می پردازیم.

با سماق وزن کم کنید
سماق یک گیاه خوش طعم است که خواص طبیعی بسیار متنوعی دارد و از زمان های قدیم به عنوان یک راه حل سنتی برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می گیرفت. این گیاه به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات فیتوشیمیایی مفید از موادی مثل فلاونوئیدها، آنتوسیانین و اسیدهای آلی تشکیل شده است. بعضی تحقیقات نشان داده اند که مصرف سماق می تواند به تحریک فعالیت متابولیسم بدن یاری کند و باعث افزایش سوخت و ساز در بدن گردد. بعلاوه، سماق به علت خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی اش، به بهبود عملکرد گلایسمیک بدن یاری می نماید و در نتیجه، کاهش وزن را تسریع می بخشد. با این حال، مهم است به همراهی سماق با یک رژیم غذایی متنوع و فعالیت ورزشی منظم توجه گردد، زیرا مصرف سماق به تنهایی ممکن است کاهش وزن مطلوب را به همراه نداشته باشد.
سماق سرشار از مواد مغذی و ویتامین ها، مثل امگا-3 و ویتامین C است. در کنار این مواد مغذی دیگر موادی در سماق وجود دارند که به بدن شما در هضم بهتر غذا و بهبود سیستم گوارشی، یاری می نمایند. سماق را می توان یکی از ادویه جات برای کاهش اشتها دانست که در طب سنتی هم شاید به آن اشاره هایی شده باشد. در کل، اگر قصد کم کردن وزن داشته باشید، گنجاندن سماق در رژیم غذاییتان می تواند تصمیم هوشمندانه باشد.
قند خون خود را کنترل کنید
در بعضی آزمایش ها، سماق گوی رقابت را از دیابت گرفته است و آن را شکست می دهد. این آزمایش ها نشان می دهند، که مصرف روزانه سه گرم سماق، می تواند در بهبود شرایط قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع دو، یاری شایانی باشد.
سماق به عنوان یک گیاه دارویی با خواص فراوان، نقش مؤثری در کنترل قند خون دارد. تحقیقات نشان داده است که ترکیبات فلاونوئیدی موجود در سماق، از جمله کوئرستین، می توانند به بهبود حساسیت به انسولین یاری نمایند و فرایند جذب قند در بدن را بهبود بخشیده و در نتیجه موجب کاهش سطح قند خون شوند. بعلاوه، خواص ضدالتهابی سماق به کنترل التهابات در سلول های بدن یاری نموده و تأثیر مثبتی در کاهش میزان قند خون دارد.
با سماق از بروز درد جلوگیری کنید
سماق، به عنوان یک گیاه دارویی با ویژگی های ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی، نقش موثری در کاهش درد عضلات ایفا می نماید. تحقیقات نشان داده است که ترکیبات موجود در سماق، به خصوص آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها، می توانند به مهار فعالیت آنزیم هایی که در فرایند التهاب و درد نقش دارند، یاری نمایند. خاصیت ضدالتهابی سماق می تواند به عنوان یک راه حل طبیعی برای کاهش درد و التهابات عضلات پس از ورزش یا فعالیت های جسمانی، مورد استفاده قرار گیرد. به علاوه، مصرف سماق به بهبود جریان خون و تخلیه مواد زائد از عضلات یاری می نماید که در نتیجه به تسریع فرآیند بازسازی و بهبودی عضلات منجر می گردد. با این حال، افراد با شرایط یا حساسیت های خاص بهتر است قبل از استفاده از سماق، نظر پزشک خود را جویا شده و اطمینان حاصل نمایند که مصرف آن برای آن ها مناسب است.
کاهش فشار خون با سماق
این روز ها فشار خون یکی از شایع ترین بیماری ها به شمار می رود و از دلایل آن می توان به رژیم غذایی و داشتن عادت های رفتاری و غذایی بد اشاره نمود. رژیم غذایی که شامل نمک و چربی بالایی باشد احتمال بروز این بیماری را نیز افزایش می دهد؛ اینجاست که حضور سماق در رژیم غذایی، می تواند تا حدی جان شما را نجات دهد. سماق با داشتن مواد مغذی متنوعی با بروز فشار خون در بدن شما مبارزه می نماید؛ البته که این نکته را در نظر بگیرید، برای بهبود شرایط سلامت و فشار خون خود، اولین قدم بهتر کردن عادات غذایی و رفتاری شما خواهد بود.
آنتی اکسیدان ها را در سماق پیدا کنید
در بدن شما رادیکال های آزاد با برهم زدن نظم سلول ها، آغاز به اکسید کردن و کشتن بعضی از سلول های بدن شما می نمایند. شما می توانید با مصرف مواد دارای آنتی اکسیدان از بروز این اکسایش و نابودی سلولی جلوگیری کنید. مطالعات اخیر نشان داده اند که می توانید این نوع از آنتی اکسیدان ها را در سماق پیدا کنید و از سلول های بدن خودتان، محافظت کنید.
کبد چرب را با سماق درمان کنید
این خاصیت های آنتی اکسیدانی که به آن ها اشاره نمودیم، می توانند در بهبود شرایط کبد و برگرداندن سلامتی به کبد چرب، به شما یاری نمایند. همین امر سبب شده که سماق را به عنوان یکی از سم زداهای کبد بشناسیم؛ اما این نکته را در فکر داشته باشد که زیاده روی در مصرف سماق، می تواند باعث تجمع آهن در کبد و تشدید شرایط کبد شما بگردد، پس در مصرف آن سهل انگارانه عمل نکنید. در 7 عادت غذایی مفید برای داشتن کبد سالم، بیشتر درباره کبد چرب صحبت نموده ایم.
التهابات بدنی خود را با سماق درمان کنید
همان طور که گفتیم، سماق شامل آنتی اکسیدان هاست و یکی از این آنتی اکسیدان ها، گالیک اسید است. گالیک اسید یک ترکیب فنولیک است که از بروز استرس های اکسیداتیو و التهابات سلولی بدن، جلوگیری می نماید. یکی دیگر از مواد آنتی اکسیدانی داخل سماق، کورستین نام دارد. کورستین یکی از فلاونئید هاست که با خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانی خود، مصرف سماق را برای شما ضروری می سازد. مطالعات تازه نشان داده اند که وجود این مواد مغذی در سماق، می توانند به بهبود سلامتی شما و جلوگیری از بروز التهابات، یاری شایانی باشند.
به هضم غذا یاری می نماید
تا الان به رسم خوردن سماق در کنار کباب دقت نموده بودید؟ از قدیم از سماق به عنوان یکی از ادویه هایی که در هضم غذا یاری می نماید، استفاده می کردند. مطالعات و آزمایش های اجرا شده در این زمینه نشان می دهد که شما با مصرف سماق، آنزیم های حیاتی هضم مثل آمیلاز، لیپاز و پروتئاز را افزایش خواهید داد که در ادامه، به هضم بهتر غذا و احتمالا کبابی که میل نموده اید، یاری خواهد نمود.
با سماق به مبارزه سرطان بروید
برای مبارزه با سلول های سرطانی شما احتیاج به سربازان قدری خواهید داشت. سماق یکی از آن سرباز ها خواهد بود. بر اساس مطالعاتی که در سال 2021 انجام شد، متوجه تاثیرات زیادی از طرف سماق روی سلول هاس سرطانی شده اند. مواد ضد سرطانی داخل سماق، از رشد، ازدیاد و زیست پذیری سلول های سرطانی تا حد زیادی جلوگیری نموده و با این کار از بدن شما محافظت می نماید. در 22 ماده غذایی که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند، بیشتر درباره غذاهایی که به مبارزه به سرطان می روند، پرداختیم.
قلب خود را تقویت کنید
سماق در مطالعاتی که تا الان روی آن اجرا شده، خود را سرشار از مواد ضد کلسترول نشان داده است. این ادویه شامل مقادیری از چربی های مفید است که بیشتر این چربی هایی که در سماق پیدا می کنید، از دو نوع چربی نشأت می گیرند؛ این دو نوع چربی، اولئیک و لینولئیک اسید هستند. اولئیک اسیدی که در سماق می یابید، ارتباط مستقیمی با سلامت قلب شما دارد و مصرف آن می تواند به بهبود وضع سلامت قلبی عروقی شما یاری کند.
از پوستی خوب بهره مند شوید
همان طور که گفتیم، عمده چربی داخل سماق شامل دو نوع اولئیک و لینولئیک اسید بودند. لینولئیک اسید از طرف دیگر، در داشتن پوستی سالم و بهبود وضع سلولی بدن شما نقش موثری ایفا می نماید. این چربی، برای پوست شما یکی از مواد ضروری به شمار می رود و به شما در داشتن پوستی درخشان یاری می نماید.
از خونریزی رحم جلوگیری می نماید
در طب سنتی اسلامی، از سماق به عنوان یکی از درمان های خونریزی رحم یاد می نمایند. در طب سنتی اسلامی، سماق را در این موارد به صورت جوشانده شده در مدت زمان پنج الی هفت روز مصرف می کردند. مدرک موثقی برای این خاصیت از سماق وجود ندارد، اما اگر علاقه مند به درمان های طب سنتی باشید، خالی از لطف نیست، این خاصیت سماق را نیز در نظر بگیرید.
حرف آخر اینکه
در مصرف هر چیزی برترین کار، حفظ تعادل و هوشیارانه عمل کردن در مقابل آن است. در اینجا، کوشش کردیم شما را با خواص سماق و موارد مصرف آن بیشتر آشنا کنیم، البته این را در نظر داشته باشید که زیاد مصرف کردن این ادویه می تواند برای شما مضراتی را به همراه داشته باشد. خواصی که از سماق نام بردیم طبق مطالعات و آزمایشات تازهی بودند که حول این ادویه خوش طعم اجرا شده بود و قطعا برای مصرف روزانه و گنجاندن آن در رژیم روزانه خود باید با پزشک مشورت کنید و بعد برای مصرف آن تصمیم بگیرید.
منابع: healthline.com , blog.biotrust.com , wellnessmama.com
منبع: دیجیکالا مگ