خواص پرتقال چیست؟ ، 9 فایده مهم پرتقال

به گزارش تور آسیایی ارزان، پرتقال یکی از برترین میوه های است که دوست سلامت انسان است. این میوه نه تنها عطر و طعم بسیار دلچسبی دارد، بلکه سرشار از ویتامین C است و می توانید آن را به اشکال مختلف و در ترکیب با مواد غذایی گوناگون مصرف کنید. به عنوان مثال می گردد به خوردنی های شیرین مانند کیک پرتقال و مربای پرتقال، غذاهایی مانند مرغ پرتقالی و نوشیدنی هایی مانند اسموتی پرتقال و دمنوش لیمو پرتقال اشاره نمود. با این نگاه، جای تعجبی ندارد که به یکی از محبوب ترین میوه ها در سراسر دنیا تبدیل شده و مردم برای محافظت از خود در برابر انواع بیماری ها، پرتقال را به صورت مداوم مصرف می نمایند. اما خواص پرتقال دقیقا چیست و به جز تامین ویتامین C، چه مزایای دیگری برای بدن به همراه می آورد؟ در این مطلب، برجسته ترین خواص پرتقال را آنالیز خواهیم کرد.

خواص پرتقال چیست؟ ، 9 فایده مهم پرتقال

جدول ارزش غذایی پرتقال

پیش از اینکه به آنالیز دقیق خاصیت پرتقال و تاثیر آن بر سلامت بدن بپردازیم، بد نیست نگاهی به جدول ارزش غذایی آن داشته باشیم. یک عدد پرتقال (معادل حدودا 140 گرم) چنین موادی را وارد بدن می نماید:

ماکرو / ماده معدنی / ویتامیناندازهاندازه براساس احتیاج روزانه
کالری66-
چربی کل0/2 گرم0
سدیم1/4 میلی گرم0
کربوهیدرات18 گرم7 درصد
فیبر رژیمی3/1 گرم11 درصد
شکر12 گرم0
پروتئین1/3-
ویتامین D00
ویتامین A14 مایکروگرم1 درصد
ویتامین C70 میلی گرم92 درصد
کلسیم60 میلی گرم5 درصد
آهن0/2 میلی گرم1 درصد
پتاسیم232 میلی گرم5 درصد
فولات36 مایکروگرم9 درصد

همان طور که در جدول بالا می بینید، میوه پرتقال تا حدی زیادی عاری از مواد آسیب رسان است و در عین حال، تقریبا تمام احتیاج روزانه شما به ویتامین C را رفع می نماید.

مهم ترین خواص پرتقال که باید از آن ها باخبر باشید

پرتقال انبوهی خواص مختلف برای سلامتی دارد و تمام این خواص از لحاظ علمی نیز به اثبات رسیده اند. پیش از هر چیز، این میوه کالری کم و فیبر فراوان دارد و بنابراین شما را برای مدتی طولانی سیر نگه می دارد. از سوی دیگر، وجود انواع ویتامین و مواد معدنی مانند ویتامین C، کلسیم، فولات و پتاسیم و همینطور ترکیباتی نظیر فنولیک ها، کاروتنوئیدها و اسید سیتریک به این معنی است که می توان منتظر آثاری مانند بهبود سلامت قلب، جلوگیری از شکل گیری سنگ کلیه، کاهش کم خونی، بهبود سلامت پوست و بعلاوه یاری به کاهش وزن بود. در ادامه تمام این موارد را به صورت مفصل تر آنالیز می کنیم.

یاری سلامت قلب و عروق

به لطف ویتامین ها و مواد معدنی موجود در پرتقال، این میوه می تواند یاریی زیادی به سیستم قلب و عروق برساند. پتاسیم موجود در پرتقال تاثیری مستقیم بر سدیم یا همان نمک می گذارد و بنابراین مصرف آن می تواند کاهش فشار خون را به همراه داشته باشد. زمانی که مصرف پتاسیم را بالا می برید، سدیم بیشتری به وسیله ادرار دفع خواهد شد. افزون بر این، پتاسیم از فشار وارده بر دیواره های رگ های خونی می کاهد و بنابراین فشار خون باز هم پایین تر خواهد آمد.

با این حال باید در نظر داشت که پیشنهاد می گردد روزانه 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت کنید و پرتقال تنها حدود 250 میلی گرم پتاسیم دارد. پس اگر می خواهید فشار خون خود را کاهش دهید، باید به سراغ مواد غذایی دیگر نیز بروید و پرتقال به تنهایی کارساز نخواهد بود.

ناگفته نماند که مقادیر بالای هسپریدین در پرتقال هم می تواند بر سلامت قلب اثرگذار باشد. هسپریدین نوعی ماده فلاونوئید است که عملکرد مواد اکسنده و استرس زا را مختل می نماید و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

پرتقال حاوی ترکیباتی است که می توانند از شکل گیری سنگ های کلیه ناشی از اگزالات کلسیم جلوگیری نمایند. محققان دریافته اند اسید سیتریک (که به اندازه قابل توجه در پرتقال پیدا می گردد) فرایند شکل گیری این سنگ ها را مختل می نماید، اما باید در نظر داشت که این تحقیق روی انسان ها انجام نشده و ممکن است احتیاجمند آنالیز بیشتری باشد.

کاهش خطر ابتلا به کم خونی

کم خونی که به معنی کاهش کمی یا کیفی با گلبول های قرمز خون است می تواند به شمایل گوناگون بروز پیدا کند. کم خونی ناشی از کمبود آهن یکی از رایج ترین اشکال این بیماری است و زمانی اتفاق می افتد که بدن شما به آهن کافی برای فراوری گلبول های قرمز دسترسی نداشته باشد. زمانی که این سلول های ارزشمند را از دست می دهید، بدن نمی تواند اکسیژن کافی را به بافت ها برساند و در نتیجه شاهد علائمی مانند ضعف، خستگی و سرگیجه خواهید بود.

ویتامین C می تواند سطح آهن موجود در خون را افزایش دهد و از بروز این نوع از کم خونی جلوگیری کند. ناگفته نماند که گاهی از اوقات برای رفع سازی کمبود آهن خون از مکمل هایی استفاده می گردد که می توانند اثراتی منفی بر سلامت کبد بگذارند. اما در صورت مصرف ویتامین C موجود در پرتقال می گردد از این آسیب های بالقوه به کبد جلوگیری کرد.

سلامت پوست

یکی دیگر از خواص پرتقال و ویتامین C موجود در آن، یاری به سلامت پوست است. ویتامین C یاری قابل توجهی به فراوری پروتئینی به نام کلاژن می نماید که باعث حفظ رطوبت پوست می گردد و آن را نرم باقی نگه می دارد. اساسا می توان گفت که کلاژن باعث می گردد پوستی جوان تر داشته باشید و شکل گیری چین و چروک ها به تعویق بیفتد.

با بالاتر رفتن سن انسان، فراوری کلاژن کاهش می یابد و بنابراین شاهد شکل گیری خطوط و چین و چروک دور چشم ها و همینطور شل شدن پوست خواهیم بود. اما با خوردن خوراکی های غنی از ویتامین C می توانیم فراوری کلاژن را در اندازه مطلوب باقی نگه داریم.

ویتامین C در ضمن نقش آنتی اکسیدان را بازی می نماید و با مقابله با رادیکال های آزاد، از آسیب های ناشی از تابش خورشید می کاهد. تحقیق ها نشان می دهند که این ویتامین حتی ممکن است از سوختگی پوست و بیماری های ناشی از آسیب خورشیدی - مانند سرطان پوست - نیز جلوگیری کند. در نظر داشته باشید که بعضی از این خواص را می گردد با تهیه ماسک پرتقال نیز به دست آورد.

یاری به تناسب اندام

با توجه به مقادیر بالای فیبر در پرتقال، این میوه می تواند یک خوراکی معرکه برای اوقاتی باشد که سعی می کنید از وزن خود بکاهید یا آن را متعادل نگه دارید. غذاهای حاوی فیبر احساس سیری بیشتری به انسان می دهند و به عملکرد سیستم گوارشی یاری می نمایند. از سوی دیگر، به خاطر اینکه پرتقال کالری کمی دارد و در عین حال شیرین است، می تواند هوس های گاه و بی گاه قند را رفع کند و جایگزین عالی برای میان وعده هایی باشد که به صورت مصنوعی شیرین شده اند.

محافظت در برابر بیماری های مزمن

افزون بر محافظت از سلامت قلب، با مصرف مداوم پرتقال و سایر مرکبات ممکن است از خود در برابر سایر بیماری های مزمن، به خصوص بعضی از انواع سرطان و همین طور دیابت، مراقبت کنید. پژوهش ها نشان می دهند رژیم هایی که اندازه زیادی از مرکبات را در بر می گیرند، می توانند از بروز چنین سرطان هایی جلوگیری نمایند:

  • سرطان ریه
  • سرطان دهان
  • سرطان معده
  • سرطان سر و گردن

علاوه بر این، با اضافه کردن مرکبات به رژیم خود می توانید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نیز کاهش دهید. پژوهشی روی بیش از 7000 بزرگسال استرالیایی نشان داد که با مصرف متعادل پرتقال و دیگر میوه های خانواده مرکبات، خطر ابتلا به دیابت طی پنج سال آینده تا 36 درصد کمتر می گردد.

در نظر داشته باشید که چنین پژوهش هایی صرفا به خواص پرتقال نمی پردازند و به صورت کلی بر مصرف میوه ها و مرکبات تمرکز دارند. در ضمن معین شد افرادی که صرفا آب پرتقال یا سایر میوه ها را می نوشند از تمام این آثار مثبت بهره مند نمی شوند. علت این اتفاق احتمالا آن باشد که آب پرتقال فیبر کمتری نسبت به پرتقال کامل دارد و تاثیر متفاوتی بر قند خون می گذارد.

تقویت سیستم ایمنی

با مصرف مداوم انواع میوه که همراه با انبوهی ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدان از راه می رسند نیز می توانید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید. پرتقال و سایر مرکبات به صورت خاص منبعی بی نظیر برای ویتامین C به حساب می آیند. تمام این مواد برای عملکرد صحیح سلول های ایمنی ضروری به حساب می آیند. به صورت مشابه، مصرف میوه به فرایندی به نام آپوپتوز نیز یاری می نماید که به معنی خودکشی سلول های سالخورده و آسیب دیده ای است که جا را برای سلول های تازه و سالم باز می نمایند.

بسیاری از ترکیبات دیگر موجود در پرتقال - مانند هسپریدین و نارینجنین - هم خواص ضد التهاب دارند. التهاب مزمن می تواند آثار منفی فراوان بر واکنش ایمنی بدن بگذارد، بنابراین با مصرف خوراکی هایی که خواص ضد التهاب دارند، یاری قابل توجهی به عملکرد سیستم ایمنی بدن خود خواهید رساند.

فیبر هم ماده مغذی دیگری در پرتقال است که سلامت سیستم ایمنی را بهبود می بخشد. بدن انسان برای دستیابی به مقادیری متعادل از باکتری های شکمی به فیبر احتیاج دارد و در صورت دستیابی به این ماده، کارکردهای کلی سیستم ایمنی تقویت می شوند.

قلیایی کردن بدن

اگرچه پرتقال پیش از هضم خواص اسیدی دارد، اما با مصرف آن انبوهی ماده معدنی قلیایی را وارد بدن خود خواهید کرد که بر فرایندهای سیستم گوارش اثر می گذارند. از این جهت، پرتقال شباهت زیادی به لیمو و خواص منحصر به فرد آن دارد.

یاری به سلامت چشم

از دیگر خواص پرتقال می گردد به این اشاره نمود که منبعی غنی از کاروتنوئید است. کاروتنوئید یا همان ویتامین A نقشی مهم در سلامت غشاء مخاطی چشم ها ایفا می نماید و از سوی دیگر از انحطاط عضلانی ناشی از کهولت سن می کاهد که در حالات وخیم، به نابینایی کامل منجر می گردد. این را هم باید اضافه کرد که ویتامین A به چشمان در جذب نور یاری می نماید.

نگاهی به خواص پرتقال در فرم های مختلف

اگر به هر علتی از خوردن پرتقال به صورت کامل لذت نمی برید، راه های مختلفی برای مصرف آن وجود دارد که در ادامه خواص هر یک را آنالیز می کنیم.

خواص پرتقال کامل در مقابل آب پرتقال

اگرچه پرتقال کامل و آب پرتقال از نظر غذایی خواصی مشابه به یکدیگر دارند، اما بزرگ ترین وجه تمایز آن ها، اندازه فیبری است که وارد بدن می گردد. آب پرتقال فیبر بسیار کمتری نسبت به پرتقال کامل دارد و بنابراین احساس سیری کمتری به شما خواهد داد. برای مقایسه بهتر باید گفت که پرتقال کامل حاوی حدودا 3 گرم فیبر است و این اندازه در یک لیوان آب پرتقال، تنها معادل 0.37 گرم خواهد بود.

علاوه بر این، برای دستیابی به یک لیوان آب پرتقال، به جای یک پرتقال کامل، باید آب چند پرتقال را بگیرید و بنابراین اندازه قند بیشتری وارد بدن خود خواهید کرد.

پوست پرتقال

اگرچه بسیاری از افراد علاقه چندانی به مصرف پوست پرتقال ندارند، اما ضروری است بدانید که پوست این میوه کاملا قابل خوردن است و مزایای متعددی برای سلامت بدن به همراه می آورد.

پوست پرتقال حاوی ترکیبات فلاونوئید است و پژوهش ها نشان می دهند این ترکیبات، رشد سلول های سرطانی را محدود می نمایند. علاوه بر این، فلاونوئید ها می توانند از سایر آثار مخرب سلول های سرطانی - مانند مقاومت در برابر مرگ سلول، مهاجرت به دیگر بخش های بدن و همینطور ساختن رگه های خونی تازه - بکاهند. در صورت تمایل به مصرف پرتقال به این شکل، می توانید خلال پوست پرتقال را تهیه و به انواع خوردنی ها اضافه کنید.

روغن ضروری پرتقال

روغن ضروری پرتقال رایحه ای دلچسب در اتاق آزاد می نماید که می تواند خواص آنتی باکتریال قابل توجه داشته باشد. پژوهشگران دریافته اند که روغن ضروری پرتقال می تواند با بسیاری از سویه های باکتریایی مقابله کند، چه به تنهایی و چه در ترکیب با نشاسته. بنابراین روغن ضروری پرتقال را می توان نگهدارنده ای طبیعی به حساب آورد که عمر خوراکی ها را افزایش می دهد و از سلامت آن ها اطمینان حاصل می نماید.

چای پرتقال

برای تهیه چای پرتقال ضروری است پوست این میوه را درون آب جوش قرار دهید. بعد از این، عصاره پوست پرتقال وارد چای می گردد و می توانید بدون خوردن خود پوست، از خواص آن بهره مند شوید.

چه زمانی برای گرفتن آب پرتقال بهتر است؟

درست مثل تمام میوه های خانواده مرکبات، پرتقال اگر گرم باشد، آب بیشتری در اختیارتان می گذارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم پرتقال را برای چند ساعت در دمای اتاق نگه دارید و سپس آب آن را بگیرید. در ضمن اگر با کف دست خود، پرتقال را روی سطحی تخت بغلتانید هم احتمالا آب بیشتری از آن به دست بیاید. در نظر داشته باشید که ویتامین C بعد از قرار گرفتن در معرض هوا به سرعت نابود می گردد، بنابراین آب پرتقال را در سریع ترین زمان ممکن بنوشید.

آیا مصرف پرتقال عوارضی هم دارد؟

به صورت کلی باید گفت که مصرف پرتقال آثار جانبی بالقوه اندکی به همراه می آورد. بعضی از مردم به پرتقال حساسیت دارند، اما این شکل از حساسیت به ندرت اتفاق می افتد. از سوی دیگر، افرادی که از رفلاکس یا سوزش معده رنج می برند متوجه خواهند شد که با مصرف اسید استریک و اسید آسکوربیک موجود در پرتقال، سوزشی وخیم تر را تجربه خواهند کرد.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 4 بهمن 1402 بروزرسانی: 4 بهمن 1402 گردآورنده: asiaro.ir شناسه مطلب: 2691

به "خواص پرتقال چیست؟ ، 9 فایده مهم پرتقال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص پرتقال چیست؟ ، 9 فایده مهم پرتقال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید