سفر به جزیره هرمز، نگینی سرخ بر سینه خلیج فارس

به گزارش تور آسیایی ارزان، خلیج فارس مکان مهم استراتژیک در ایران به شمار میرود. یکی از این جزیره های استراتژیک و مهم خلیج فارس، جزیره هرمز است. در طول سال گردشگران بسیاری سفر به جزیره هرمز را انتخاب می نمایند. در مطلب راهنمای سفر به جزیره هرمز، ما در کنار آشنا کردن شما با تاریخچه و فرهنگ مردم این منطقه، جاهای دیدنی جزیره هرمز را هم برایتان توضیح خواهیم داد.

سفر به جزیره هرمز، نگینی سرخ بر سینه خلیج فارس

معرفی

در نزدیکی بندرعباس (8 کیلومتر)، تنگه هرمز و جزیره قشم، جزیره ای صدف مانندی به نام هرمز نهاده شده است. در زمان های گذشته جزیره کیش و قشم بیشتر مورد توجه گردشگران بود، اما در سال های اخیر، گردشگران سفر به جزیره هرمز را انتخاب می نمایند و از طبیعت فوق العاده زیبا و هیجان انگیز آن لذت می برند. این جزیره به خاک قرمز رنگش معروف بوده و به همین خاطر، نام سرخپوش هرمزگان را از آن خود نموده است. در واقع سیل گردشگران بعد از تماشا عکس های آن که خاک قرمز رنگی دارند، شروع شد.

به طور کلی طبیعت بکر این جزیره پر از رنگ های مختلف است و به همین علت، تبدیل به یکی از مقاصد اصلی گردشگران شد. با توجه به موقعیت جغرافیایی، آب و هوای جزیره گرم است و به همین علت، برترین زمان سفر فصل زمستان به شمار میرود. در سفر به جزیره هرمز نه تنها از طبیعت بکر و زیبای آن لذت می برید، بلکه با فرهنگ و مردم بومی هم بیشتر آشنا می شوید. جزیره هرمز به علت موقعیتی که در خلیج فارس دارد و عمق آب اطراف آن که برای ورود نفت کش های عظیم مناسب است، از اهمیت سیاسی و تجاری بسیاری هم برخوردار بوده و به اسم یک مکان استراتژیک شناخته می گردد.

در راهنمای سفر به جزیره هرمز باید بدانید که این جزیره از چندین سطح و طبقه آشتفشانی، رسوبی و نمکی تشکیل شده و بیشتر این سطوح، تپه های عظیم نمکی هستند که بیشترین قطر سطوح نمکی به 8 کیلومتر می رسد. اطراف این جزیره جلگه های پست و هموار وجود دارند. به طور کلی به علت وجود خاک های متنوع در این جزیره، زمین شناسان توجه بسیاری به آن دارند و گفته می گردد که برای زمین شناسان این جزیره بهشت محسوب می گردد. این جزیره را می توان معدن نمک آبی، خاک سرخ و سنگ لاشه دانست که از جمله منابع عایدی بسیار مهم در این جزیره هستند. یکی از مسائل بسیار مهم در این جزیره آب شرب است که در گذشته به وسیله چاه تامین می شد، اما با کاهش بارش باران و خشکسالی، این جزیره با کمبود آب شیرین روبرو شد و آب را از بندرعباس به این جزیره می آوردند و در آب انبارها نگهداری می کردند. انتها، در سال 1388 آب شیرین کن مورد بهره برداری نهاده شد و به این واسطه مشکل آب شیرین حل شد.

گذشته

در ابتدای راهنمای سفر به جزیره هرمز باید بدانید که این شهر متعلق به 600 میلیون سال پیش است. این جزیره تاریخی پر فراز و نشیب داشته و پادشاهان و امپراطوری های قدیمی در این جزیره حکومت می کردند که امروزه می توان به جای مانده هایی از آن دوران را مشاهده کرد. در گذشته شهری به نام هرمز به جای شهر میناب امروزی وجود داشت که بعد از حمله مغول ها در سال 700 هجری کم کم خالی از سکنه شد و مردمان آن در ابتدا به جزیره قشم و بعد به زرون که جزیره هرمز امروزی است، مهاجرت کردند. در مهاجرت به زرون، مردم شهر تازهی را ساختند که به یاد شهر قدیمی خود نام آن را هرمز گذاشتند که بعدها این شهر توسعه پیدا کرد و نام کل جزیره هرمز شد. جزیره هرمز تا سال 900 هجری رونق بسیار زیادی پیدا نموده و به اسم مرکز خلیج فارس شناخته می شد تا آنکه به وسیله پرتغالی ها تسخیر شد. امروزه یادگاری هایی از آن دوران در این جزیره دیده می شوند. در دوران تسخیر پرتغالی ها، مردم این جزیره چندین بار شورش کردند که در سال 919 هجری شمسی مهمترین و عظیمترین شورش رخ داد. انتها، در سال 1622 میلادی پرتغالی ها از جنوب ایران به وسیله شاه عباس بیرون شدند و این منطقه به تسخیر ایران در آمد، اما دیگر جزیره هرمز همچون گذشته نشد و از اهمیت آن کاسته شد.

دسترسی

برای دسترسی به جزیره هرمز باید ابتدا به بندرعباس بروید. سپس می توانید سوار لنج های هرمز شوید و 40 دقیقه بعد به جزیره برسید. راه دیگر این است که سوار قایق ها و لنج های جزیره قشم شوید که تعداد آن ها بیشتر بوده و نیم ساعت بعد به جزیره هرمز برسید.

جاذبه ها و مکان های تماشای جزیره هرمز

بهتر است در شروع راهنمای سفر به جزیره هرمز بدنید که هرمز، جزیره کوچکی است که برای گشت و گذار دور تا دور آن می توانید از دوچرخه بهره ببرید. بعلاوه، بسیاری از گردشگران با پیاده روی با جاهای تماشای جزیره هرمز آشنا می شوند. در این بین تورهایی برای آشنایی با جاهای تماشای جزیره هرمز برگزار می شوند که معمولا 4 ساعته هستند. در این تورها راهنماهایی همراه شما هستند که معمولا شما را به تماشا مکان های تماشای می برند. هرمز، مکان بسیار مناسبی برای عکاسان طبیعت است که یک روز را به پیاده روی و گشت و گذار در این جزیره بپردازند و از عجایب و زیبایی های طبیعت این جزیره عکاسی نمایند. بیشتر جاهای تماشای جزیره هرمز بدون هزینه و رایگان هستند که این موضوع باعث می گردد تا در هزینه های خود صرفه جویی کنید.

سواحل هرمز

در این جزیره چنیدن ساحل وجود داشته که هر کدام یک نام مخصوص دارند. در میان این سواحل، ساحل سرخ و سواحلی که رنگی هستند و گردشگران بسیاری را به خود جذب می نماید، اما سواحل صخره ای گردشگران کمتری را به خود می بینند و خلوت تر هستند. بازدید از این سواحل در یک روز امکان پذیر نیست و بیشتر گردشگران حتما از ساحل سرخ تماشا می نمایند. این ساحل که یکی از معروف ترین جاهای تماشای جزیره هرمز به تعداد می آید، در دنیا بسیار مشهور است و می توان آن را معدن خاک سرخ دانست که در بسیاری از صنایع و مواد آرایشی کاربرد دارد. کیفیت این کانی بعد از کشور اسپانیا از برترین ها است. این خاک را به اسم ادویه گلک استفاده می نمایند و کاربرد خوراکی دارد، به صورتی که اگر به این ساحل آمدید، می توانید کمی از آن را بچشید. با قدم زدن در این خاک لباس شما رنگ می گیرد که با شستشو پاک می گردد. 70 درصد از این خاک اکسید آهن است که باعث شده تا رنگ این خاک به رنگ قرمز در بیاید. علاوه بر آنکه خاک این ساحل قرمز است، موج و آب دریا هم وقتی که با این خاک در هم می آمیزد، قرمز و صورتی است. اگر زمان غروب آفتاب به این ساحل بیایید، رنگ های دیگری مانند نارنجی و زرد هم به این چشم انداز افزوده می شوند و این زمان برترین فرصت برای گرفتن عکس های هنری و رنگی از این طبیعت است. این خاک سرخ که خاصیت خوراکی هم دارد را می توانید در کوه هایی که میان جزیره هرمز و قشم قرار دارند، ببینید. این کوه ها به نام گلک در قسمت جنوبی جزیره با 200 متر ارتفاع قرار دارند و به رنگ های قرمز، زرد و نارنجی دیده می شوند و از خاک این کوه ها مردم بومی به اسم ادویه استفاده می نمایند. از جمله غذاهایی که این خاک در آن کاربرد دارد، نان، مربا، ترشی هستند. بعلاوه در صنایع رنگ سازی و سرامیک سازی هم از خاک کوه های گلک استفاده می گردد.

ساحل فرش

در نزدیکی دره سکوت، ساحل رنگارنگ و زیبایی وجود دارد که در بعضی از زمان ها مانند روز خلیج فارس یا ایام نوروز، افراد بومی با خاک های رنگی این ساحل فرش زیبایی را شکل می دهند. طرح و نقشی که بر روی فرش خاک هرمز شکل می دهند از اشعار خیام، اسطوره ها و عناصر هرمزگان الهام گرفته می شوند. این فرش بعد از بارش باران بهم می ریزد و خاک ها با هم قاطی می شوند. در این میان، حامیان محیط زیست با چنین کاری مخالف هستند و معتقدند که نباید خاک های این منطقه را جا به جا کرد. جا به جایی آن ها باعث ضرر رساندن به طبیعت می گردد. راه حلی که حامیان محیط زیست برای ایجاد فرش از خاک های این منطقه می دهند، این است که فرشی را شکل دهند و سپس بر روی آن شیشه یا هر محافظ دیگری قرار دهند که از بین نرود. با این کار، آسیب بسیار کمی به محیط زیست وارد می گردد.

دره سکوت و الهه نمک فیروزه ای

یکی از جاهای تماشای جزیره هرمز، دره سکوت است، در این دره بلورها و اشکال زیبایی از نمک وجود دارند که این نمک ها باعث ایجاد سکوت در دره شده اند. در واقع خاصیت نمک گرفتن صداهای جانبی و بعلاوه آلودگی های محیط است. در این دره، گنبد نمکی زیبایی دیده می گردد که به وسیله آب باران صیقل خورده و به آن الهه نمک فیروزه ای می گویند. در کف این دره رودخانه ای از نمک وجود دارد که رنگ آن نارنجی و طلایی است. این رودخانه فصلی، اشباع بالایی از نمک دارد، به حدی که با قرار دادن دستان در آب رودخانه بعد از مدتی بلورهای نمک روی دست های شما شکل می گیرند.

غار مراقبه

در قسمت غربی جزیره هرمز، غاری به نام غار مراقبه وجود دارد که برای افرادی که در پی تجربه های تازه هستند، مکان بسیار هیجان انگیزی است. گذر از این غار بسیار سخت بوده و بعضی مواقع باید سینه خیز بر روی سنگ ها جلو بروید، به همین خاطر باید لباس، کفش مناسب و بعلاوه کلاه و دستکش و دیگر وسایل مورد احتیاج را برای سفر به جزیره هرمز همراه داشته باشید.

دره رنگین کمان

مشهورترین جاذبه طبیعی جزیره هرمز، دره رنگین کمان است. خاک این دره 70 رنگ بوده و باعث زیبایی بیش از میزان این دره شده است. در خاک سنگ این دره، کانی ها و عناصر مختلفی وجود دارند که از ارزش بسیار بالایی برخوردار هستند. وجود ترکیب های رسی و اکسید آهن باعث به وجود آمدن رنگ های قرمز، زرد، سیاه و نقره ای می گردد. ترکیبات آتشفشانی باعث به وجود آمدن خاک خاکستری، سفید، صورتی و آبی شده است. بسیاری از افرادی که با مطالعه راهنمای سفر به جزیره هرمز به این دره می آیند، از خاک و سنگ آن بر می دارند که باعث تاسف است. یکی دیگر از اشتباهات مردم بومی این است که این خاک های رنگی را در شیشه ریخته و به گردشگران می فروشند. به جای خرید این خاک ها و برداشتن از آن ها، گردشگران اگر از صنایع دستی این منطقه حمایت و خریداری نمایند، رونق بیشتری در سفر به جزیره هرمز به این منطقه می بخشند و از محیط زیست حمایت خواهند کرد.

دره مجسمه های هرمز

برای کسانی که به خیال پردازی علاقه دارند، دره مجسمه ها بسیار مجذوب کننده خواهد بود. در این دره که یکی از جاهای تماشای جزیره هرمز به شمار میرود، صخره ها و سنگ ها به اشکال گوناگونی وجود دارند که هر کسی آن ها را به شکل های مختلفی می بیند. این دره مانند یک پارک ژوراسیک است که هرچه جلوتر بروید، جهت باریک تر می گردد و در آخر به پرتگاه 40 متری از دریا می رسید. از اینجا چشم انداز فوق العاده ای از دریا دیده می گردد که تماشا آن را حتما به شما پیشنهاد می کنیم.

قلعه پرتغالی ها

آلبو کرک، سردارد پرتغالی حدود 500 سال پیش، امپراطوری استعماری دنیا را به وجود آورد و معتقد بود که اگر مالاگل، هرمز و عدن را تسخیر کند، تجارت کل دنیا در دستان او خواهد بود و به همین علت تنگه هرمز به وسیله او تسخیر شد و امروزه یادگاری هایی از آن موقع در این منطقه دیده می گردد. به جای مانده های دوران استعمار پرتغالی ها بیشتر قلعه هایی است که در منطقه ها مختلف ساخته بودند و یکی از این قلعه ها در جزیره هرمز نهاده شده است. این قلعه را می توان جز عظیمترین آثار به جای مانده از پرتغالی ها در تنگه هرمز دانست. این قلعه دارای قسمت های مختلفی مانند زندان، کلسیا، ساه چال، سربازخانه، تالار سخنرانی، برج نگهبانی، نوش خانه و آب انبار است، برج های نگهبانی این قلعه 12 متر ارتفاع دارند و چندین برج از این برج های نگهبانی در این قلعه دیده می گردد. ضخامت دیوارهای این قلعه تا 3.5 متر است که بسیار مستحکم هستند و به طور کلی، برای ساخت این قلعه 30 سال زمان برده است. آب انبار قلعه مکانی برای جمع آوری آب باران بوده و به همین خاطر منبع آب آشامیدنی دیگری در این جزیره پیدا نمی گردد. سقف این آب انبار کاهگلی است و آب باران را به سادگی به داخل این آب انبار راهنمایی می نماید. در اینجا از مرجان های دریایی برای تصفیه آب استفاده می شده که در دیواره ها و کف آب انبار وجود داشتند. این قلعه محل فرماندهی نیروی دریایی پرتغالی ها در قسمت شمالی جزیره بوده است. امروزه در ورودی این قلعه که یکی از برترین جاهای تماشای جزیره هرمز به تعداد می آید، صنایع دستی این منطقه مانند نقاشی روی شیشه با خام های رنگی، سوزن دوزی و نقاب های زنانه به فروش می رسند. هزینه بلیت ورودی قلعه پرتغالی ها 2000 تومان است.

موزه نادعلیان

در این جزیره موزه ای به نام نگارخانه دائمی دکتر احمد نادعلیان وجود دارد که در آن هنر و طبیعت با یکدیگر هم زیستی می نمایند. در این موزه نشان داده می گردد که انسان تنها اثری مانند زباله و خرابی برای طبیعت ندارد و می تواند با هنر خود طبیعت را زیباتر هم کند. از جمله آثاری که در این موزه به نمایش گذاشته شده، ماهی حک شده بر روی یک سنگ است. دکتر احمد نادعلیان تنها فردی است که در ایران آوازه هنر محیطی را سر داد. این موزه در گذشته خانه ای ویرانه بود که در سال 1388 به هنرمندسرا تغییر کاربری داد و بعد از مدتی هنر محیطی وارد این هنرمندسرا شد و تبدیل به موزه نادعلیان شد. در این موزه اطلاعات جامع و کاملی در خصوص دکتر احمد نادعلیان، هنر محیطی و جزیره هرمز وجود دارد که در همان ابتدا با آن ها روبرو می شوید. در قسمت های مختلف این مکان که برای تکمیل راهنمای سفر به جزیره هرمز می تواند گزینه خوبی باشد، می توانید از آثار هنر محیطی دکتر نادعلیان تماشا کنید. برای بازدید از این موزه توجه داشته باشید که بلیت ورودی 2000 تومان است.

جنگل مانگرو (حرا)

در این جزیره جنگلی پر از درختان حرا وجود دارد که به نام جنگل مانگرو معروف است. همانطور که گفته شد، خاک و آب این منطقه نمکی است و گیاهان کمی می توانند در آن دوام بیاورند. درخت حرا هم از جمله گیاهان سازگار با نمک بوده و این جنگل هم فقط دارای درخت حرا است. از نظر گونه های جانوری هم در این جنگل 20 گونه وجود دارد که بسیار ارزشمند هستند.

اقامت در جزیره هرمز

اگر بخواهید شبی را در این جزیره اقامت داشته باشید، باید بگوئیم که هنوز امکانات زیادی برای این کار در این جزیره در نظر گرفته نشده، اما روز به روز با افزایش تعداد گردشگران، این امکانات هم بهتر و بیشتر می گردد. از جمله گزینه های اقامت در جزیره هرمز هتل، هاستل های محلی، اقامتگاه های بومی و محلی و کانکس های مخصوص مسافران هستند. کانکس و کمپ هزینه بسیار کمی دارد. کمپ زدن برای افرادی که می خواهند از زندگی شهری دور باشند و از طبیعت لذت ببرند و در کنار آن هم زیستی نمایند، گزینه بسیار مناسبی است. مطمئنا در کمپ امکانات کم و ابتدایی وجود دارند که این خود باعث می گردد تا تجربه ای متفاوت و هیجان انگیز داشته باشید. دو مکان کلی برای کمپ زدن وجود دارد، یکی ساحل و یکی در صخره ها، اگر ساحل می روید، توجه داشته باشید که بساط اقامت را از آب و دریا فاصله دهید، چون شب ها آب بالا می آید.

غذا و رستوران در جزیره هرمز

اگر در پی فست فود و ساندویچ در این جزیره هستید، فقط یک گزینه پیش روی شما خواهد بود و تنها یک ساندویچی را می توانید در این جزیره پیدا کنید. اگر در خانه افراد محلی اقامت دارید، می توانید از آن ها نان ها و غذاهای محلی را درخواست کنید تا برای شما تهیه نمایند. یکی از مشاغل در هرمز، ماهیگیری است و به همین علت، همواره ماهی تازه به وفور پیدا می گردد. یکی از غذاهای مورد علاقه در جنوب کشور قلیه ماهی است که در این جزیره هم تهیه می گردد و می توانید به راحتی آن را در چندین رستوران پیدا و میل کنید. از جمله نان های محلی این جزیره، نان بالاتابه، تموشی و نان دستی است. شما بعلاوه می توانید مواد غذایی و وسایل پخت و پز را به همراه داشته باشید و خودتان آشپزی کنید.

حمل و نقل در جزیره هرمز

در این جزیره می توانید به راحتی با پیاده روی به هر نقطه از آنکه می خواهید بروید و از طبیعت لذت ببرید، اما اگر نمی خواهید پیاده روی کنید، می توانید از خودرو، موتور و سه چرخه برای رفت و آمد و جا به جایی بهره ببرید. اگر سفر به جزیره هرمز را انتخاب نموده اید، تجربیات سفر خود و بعلاوه نظر خود را در خصوص جاذبه ها و مکان های تماشای این جزیره با ما در میان بگذارید.

منبع: گردشبان
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: asiaro.ir شناسه مطلب: 1782

به "سفر به جزیره هرمز، نگینی سرخ بر سینه خلیج فارس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سفر به جزیره هرمز، نگینی سرخ بر سینه خلیج فارس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید