طرز تهیه خورش ناردون؛ غذای لذیذ و اصیل مازندرانی

به گزارش تور آسیایی ارزان، با طرز تهیه خورش ناردون، یکی از غذاهای لذیذ و پرطرفدار مازندرانی آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، سفره شب یلدای خود را زیباتر کنید.

طرز تهیه خورش ناردون؛ غذای لذیذ و اصیل مازندرانی

سفره شب یلدا در شهرهای مختلف ایران با غذاهای رنگارنگ مختلفی تزئین می شود و طبخ غذاهای متنوع در هر شهری در طولانی ترین شب سال، به سنت ها و علایق مردم آن منطقه برمی شود. خورش ناردون، یکی از غذاهای محلی شمالی ها و به خصوص اهالی شهرهای مختلف مازندران است که برای شب یلدا و همچنین شام عروسی های پاییز و زمستان سرو می شود. از دیگر نام های این غذا می توان به خورش ناردون با مرغ، خورش اناردون، سیر انار، پیاز انار، کرک انار تیم پهلو، جوجه ناردونی یا خورشت انار دانه اشاره کرد.

ناردون به معنای انار است و همان طور که از نام خورش اناردون برمی آید، دانه انار خشک شده یا تازه، ماده اصلی تشکیل دهنده این غذا است. این خورش لذیذ و اصیل مازندرانی با گوشت مرغ، غاز یا اردک، دانه انار، آب انار، رب انار، سیر، پیاز، ادویه جات، کره و زعفران درست می شود و آن را درست مانند دیگر غذاهای شمالی با برنج کته سرو می کنند.

در ادامه با ما همراه باشید تا طرز تهیه خورش ناردون زعفرانی مازندرانی مخصوص شب یلدا و نکات مهم مربوط به طبخ آن را به شما آموزش دهیم. این خورش، شباهت بسکمک به انار مسمای گیلانی دارد؛ غذایی که گیلانی ها برای رنگارنگ کردن سفره شب یلدای خود از آن استفاده می کنند.

هرآنچه باید درباره خورش ناردون بدانید:

  • خورش ناردون و طرز تهیه آن
  • نکات مهم برای تهیه خورش ناردون
  • فواید خورش ناردون
  • طعم خورش ناردون

خورش ناردون و طرز تهیه آن

مواد لازم برای 6 نفر

  • یک کیلوگرم مرغ (ترجیحا ران یا سینه مرغ)
  • دو عدد انار دانه شده
  • چهار حبه سیر پوست کنده و رنده شده
  • دو عدد پیاز میانه پوست کنده و ریز خرد شده
  • سه قاشق غذاخوری رب انار
  • یک فنجان آب انار
  • یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
  • نصف قاشق چای خوری پودر فلفل پاپریکا
  • نصف قاشق چای خوری پودر گشنیز
  • 50 گرم کره
  • یک قاشق غذاخوری روغن زیتون

طرز تهیه خورش ناردون

مرحله اول:

آماده سازی مرغ: پوست مرغ را بکنید و آن را خوب بشورید. سپس به سراغ مزه دار کردن مرغ بروید. مرغ را در یک کاسه بزرگ قرار دهید و روی آن، کمی نمک، یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده، نصف قاشق چای خوری پودر گشنیز، نصف قاشق چای خوری پودر فلفل پاپریکا، نصف قاشق چای خوری فلفل سیاه، یک قاشق روغن زیتون و ادویه دلخواه بپاشید و تمام قسمت های مرغ را به این مواد آغشته کنید.

درب ظرف را بگذارید یا روی آن را با سلفون بپوشانید و مرغ ها را برای دو ساعت در یخچال قرار دهید تا مرغ مزه دار شود. پس از گذشت دو ساعت، مقداری کره را روی حرارت ملایم گاز آب کنید و سپس مرغ ها را برای هشت دقیقه در کره آب شده تفت دهید تا رنگ آن ها تغییر کند و به علاوه در زمان پخت از هم وا نروند.

مرحله دوم:

یک قابلمه مناسب برای تهیه خورش را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید و کمی کره را در آن آب کنید. سپس پیازهای ریز خرد شده را قابلمه بریزید و آن ها را برای 10 دقیقه تفت دهید تا سبک و کاراملی شوند. در ادامه سیرهای رنده شده را به پیازها اضافه کنید و آن ها را نیز کمی تفت دهید. تکه های مرغ های تفت داده شده را به آن ها اضافه کنید و خوب هم بزنید.

مرحله سوم:

رب انار ملس را به خورش اضافه کنید و مواد را هم بزنید. بلافاصله آب انار را در قابلمه خورش بریزید، شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید تا خورش ناردون شما کم کم جا بیفتد و بپزد. پخت خورش و به روغن افتادن آن، حدود یک ساعت زمان میبرد.

مرحله چهارم:

در 15 دقیقه آخر، دانه های انار را در خورش بریزید و درب قابلمه را بردارید تا رنگ دانه های انار تغییر نکند و قرمزی آن ها از بین نرود.

مرحله پنجم:

خورش مرغ ناردون مخصوص شب یلدا را با دانه انار تازه تزئین کرده و با برنج سرو کنید.

نکات مهم برای تهیه خورش ناردون

  • توجه داشته باشید که خورش مرغ ناردون، یک خورش با طعم ملس و غلیظ است و نباید آبکی باشد.
  • شمالی ها معمولا از گوشت غاز، بوقلمون و اردک برای طبخ خورش مرغ ناردون مخصوص شب یلدا استفاده می کنند.
  • برای تهیه خورش ناردون مجلسی، مرغ را به صورت درسته بپزید.
  • اگر قصد طبخ خورش ناردون غاز یا اردک را دارید، باید یک تا دو حبه سیر بیشتر در خورش بریزید و زمان پخت را نیز کمی بیشتر کنید.
  • در برخی از طرز تهیه ها، چند عدد آلو بخارا نیز به این خورش اضافه می شود تا طعم ملس تری به آن بدهد.
  • شما می توانید علاوه بر رب انار از رب گوجه فرنگی هم برای ایجاد رنگی قرمز در خورش استفاده کنید.
  • اگر رب انار و آب انار شما ترش است، یک قاشق غذاخوری شکر یا چند عدد آلو بخارا را برای ملس کردن طعم خورش مرغ ناردون، به آن بیفزایید.
  • افزودن آب انار سلیقه ای است و شما می توانید آن را از طرز تهیه حذف کنید.
  • شما می توانید دو قاشق غذاخوری گشنیز خرد شده را همراه با سیر به خورش اضافه کنید و کمی آن ها را تفت دهید تا رنگ خورش ناردون را زیباتر کنند.
  • اگر از انار خشک استفاده می کنید، باید حتما رب گوجه فرنگی و مقدار بیشتری آب در خورش بریزید.
  • شمالی ها از یک قاشق چای خوری گلپر هم در تهیه این خورش استفاده می کنند؛ زیرا طعم انار و گلپر، یکدیگر را تکمیل می کنند.

طرز تهیه خورش ناردون به سبک های مختلف

  • در برخی از منطقه ها شمالی به خصوص در شهرهای مازندران، به این خورش، بادمجان قلمی سرخ شده نیز اضافه می کنند. برای این کار، بادمجان ها را پوست بکنید و به آن ها کمی نمک بزنید تا تلخی آن ها گرفته شود. سپس آن ها را بشویید، خشک کنید و در روغن سرخ کنید. بادمجان های سرخ شده را در 10 دقیقه پایانی پخت به خورش اضافه کنید.
  • خورش ناردون مازندرانی در استان گیلان با نام خورش انار مسما شناخته می شود.
  • اگر مقداری گردوی آسیاب شده به خورش ناردون اضافه کنید، خورش مرغ ناردون گیلکی خواهید داشت. برای این کار، نصف فنجان گردوی آسیاب شده را در مرحله سرخ کردن پیازها به آن ها اضافه کنید و کمی تفت دهید تا خورش مرغ ناردونی با گردو داشته باشید.
  • برخی از گیلانی ها علاوه بر گردو به خورش مرغ ناردون، سبزی معطر اضافه می کنند. برای این کار، باید مقداری سبزی معطر شامل تره، گشنیز، جعفری و نعنا به خورش اضافه کنید. نام این خورش، اناربیج یا آنار آویج است که شباهت بسکمک به خورش فسنجان دارد.

فواید خورش ناردون

خورش ناردون به دلیل دارا بودن انار، رب انار و آب انار، دارای فیبر، پتاسیم، ویتامین C، مقداری آهن ، کربوهیدرات، سدیم، منیزیم، منگنز، اسید فولیک، پلی فنول، اسید اولایژیک، قند، ویتامین A، گروه ویتامین B ،B1 ،B2 ،B3 ، B6، E است و از فواید بی نظیر آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش کلسترول: انار با دارا بودن ترکیباتی بهنام پلی فنول ها، کلسترول بد خون را کاهش می دهد و از تولید صفحات چربی در عروق جلوگیری می کند و به همین دلیل مصرف این خورش برای جلوگیری از اختلالات قلبی مفید است.
  • جلوگیری از آلزایمر: مصرف خورش ناردون به دلیل دارا بودن ویتامین B3 (نیاسین) به عملکرد بهتر مغز، تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر کمک می کند.
  • پیشگیری از سرطان: انار حاوی آنتی اکسیدان فراوانی است که با رادیکال های آزاد بدن مبارزه می کند.
  • تقویت سیستم گوارش: بهبود هضم، تسکین عفونت های دستگاه ادراری و آسانی جریان ادرار، تنظیم حرکات روده
  • تسکین ورم مفاصل و التهاب استخوان
  • درمان فشار خون بالا
  • حفظ سطح قند خون
  • افزایش انرژی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • پیشگیری از پیری زودرس
  • جلوگیری از کم خونی

طعم خورش ناردون

غذاهای محلی شمالی با طعمی ترش و شیرین، از لذیذترین غذاهای ایرانی هستند. خورش ناردون با تزئینی زیبا از دانه های انار و رنگی تیره، آن قدر دلربا و وسوسه کننده است که به محض قرار دادن بر سر سفره، چشم ها را به خود خیره خواهد کرد. طعم مرغ زعفرانی در کنار ترشی آب انار و رب انار، یک ترکیب فوق العاده خلق می کند که بدون شک، شما را عاشق خود خواهد کرد.

خورش ناردون را در سفر به شمال حتما امتحان کنید. این خورش پاییزی و زمستانی در شمال کشور با نام های مختلفی شناخته می شود و آن را با ترشی، سیر ترشی، کته و ماست محلی سرو می کنند.

در خانه مانده اید و نمی توانید به سفر بروید؟ اصلا ناراحت نباشید. به آشپزخانه بروید و از دستور پخت خورش ناردون مازندرانی ارائه شده در این مقاله استفاده کنید تا با عطر و طعم انار و مرغ زعفرانی شما را راهی سفر به شمال کشور کند. اگر پیروز به درست کردن این خورش خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمنً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / irancook.ir / افق کوروش / نمناک / parsiday.com
انتشار: 11 اسفند 1400 بروزرسانی: 11 اسفند 1400 گردآورنده: asiaro.ir شناسه مطلب: 1996

به "طرز تهیه خورش ناردون؛ غذای لذیذ و اصیل مازندرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش ناردون؛ غذای لذیذ و اصیل مازندرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید