طرز تهیه سیب زمینی نمکی ، 13 نکته تلخ و سفت نشدن سیب زمینی نمکی
به گزارش تور آسیایی ارزان، سیب زمینی نمکی، یکی از ساده ترین و در عین حال خاطره انگیزترین خوراکی های ایرانیه که به عنوان عصرانه قدیمی و سنتی مخصوصا در زمستان شناخته می شده و هنوز هم طرفدارهایی زیادی داره. این خوراکی ساده و سیر کننده، با کمترین مواد اولیه و بدون احتیاج به روغن یا ادویه های پیچیده، هم طعم دلنشینی داره و هم سالمه. در این مقاله از در ، ما طرز تهیه سیب زمینی نمکی به صورت مرحله به مرحله را به روش های مختلف و همراه با نکات خوشمزه شدن و تلخ نشدن اون به شما آموزش می دیم.
طرز تهیه سیب زمینی نمکی در یک نگاه
برای تهیه سیب زمینی نمکی، اول سیب زمینی هایی با میزان یکسان انتخاب کنین و اگه درشت بودن، از وسط نصفشون کنین تا به طور یکنواخت بپزن. بعد اون ها رو خوب بشورین و کاملاً خشک کنین. کف یه قابلمه ضخیم یا ظرف روحی رو با نمک درشت بپوشونین (در صورت تمایل با فویل) و سیب زمینی ها رو روی نمک بچینین.
قابلمه رو روی شعله ملایم بذارین و اجازه بدین به مدت حدود 45 تا 60 دقیقه بپزن. در طول پخت احتیاجی به آب نیست. فقط گاهی با چاقو اون ها رو تست کنین تا از پخت کاملشون مطمئن بشین. وقتی سیب زمینی ها نرم شدن، از روی حرارت بردارین و کمی خنکشون کنین. حالا می تونین سیب زمینی ها رو با کره، نمک، فلفل، آب لیمو یا مخلفات دلخواه سرو کنین.
شما می تونین جزئیات مربوط به میزان مواد اولیه و مراحل طرز تهیه سیب زمینی نمکی رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای تهیه سیب زمینی نمکی ساده
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| سیب زمینی | 6 عدد کوچک |
| نمک (دانه درشت) یا سنگ نمک خرد شده | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
| فویل آلومینیومی (اختیاری) | به میزان لازم |
| کره و خیارشور | برای سرو با سیب زمینی نمکی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت سیب زمینی نمکی: 45 تا 60 دقیقه
مراحل طرز تهیه سیب زمینی نمکی ساده
سیب زمینی نمکی رو هم به تنهایی به عنوان عصرونه یا کنار غذا مصرف کنین یا توی و غذاهای دیگه ازش استفاده کنین.
مرحله اول: سیب زمینی های مناسب انتخاب کنین
در ابتدا برای درست کردن سیب زمینی نمکی، اول از همه باید سیب زمینی هایی رو انتخاب کنین که میزان شون تقریباً یکسان باشه. بهتره سیب زمینی ها کوچیک باشن تا زودتر مغز پخت بشن. اگر سیب زمینی ها درشت باشن، بهتره از وسط نصفشون کنین. این کار باعث می شه همه سیب زمینی ها هم زمان و یکنواخت بپزن.
مرحله دوم: سیب زمینی ها رو بشورین
بعد، سیب زمینی ها رو خوب بشورین تا خاک و گلشون کاملاً پاک بشه. چون قرار نیست پوستشون رو بگیرین، باید از تمیز بودن پوستشون مطمئن بشین. اگه خواستین، می تونین با یه برس نرم هم سطحشون رو بسابین تا مطمئن بشین هیچ آلودگی ای باقی نمونده. بعد از شستن، سیب زمینی ها رو کاملا خشک کنین تا رطوبتی روشون باقی نمونه.
مرحله سوم: کف تابه رو نمک بریزین
در ادامه، یه قابلمه یا تابه مناسب، ترجیحاً از نوع ضخیم یا نچسب انتخاب کنین، ظرف روحی خیلی خوبه چون حرارت رو بهتر پخش می کنه. اگر می خواین نمک به کف ظرف نچسبه، یه لایه ورق آلومینیومی بندازین. بعد روی اون رو با یه لایه نسبتاً ضخیم نمک درشت یا سنگ نمک بپوشونین. این نمک هم نقش محافظ رو داره که سیب زمینی ها نسوزن، هم باعث می شه طعم خاصی بهشون منتقل بشه.
در صورت تمایل می تونین انواع نمک و فویل آلومینیومی رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.
مرحله چهارم: سیب زمینی ها رو توی تابه یا قابلمه بذارین
توی این مرحله از تهیه سیب زمینی با نمک، سیب زمینی های شسته شده رو روی نمک ها بچینین. بهتره طوری بچینین که با کف قابلمه تماس مستقیم داشته باشن و روی هم انباشته نشن. می تونین کمی نمک هم روشون بپاشین، البته در صورتی که کاملا پوست داشته باشن. حالا در قابلمه رو روی شعله ملایم گاز قرار بدین.
مرحله پنجم: سیب زمینی نمکی رو بپزین
پختن سیب زمینی های نمکی احتیاج به صبر داره، چون پخت اون ها با حرارت کم باعث می شه مغز سیب زمینی ها خوب بپزه و پوستشون خشک و خوش طعم بشه. بسته به میزان سیب زمینی ها، معمولاً بین 45 تا 60 دقیقه زمان می بره تا سیب زمینی نمکی آماده بشه.
مرحله ششم: به سیب زمینی ها سر بزنین
در طول پخت، احتیاجی نیست به قابلمه یا تابه آب اضافه کنین چون بخاری که از خود سیب زمینی ها در زمان پخت بلند می شه و نمک کف تابه، برای پختشون کافیه. فقط هر از گاهی یه چاقو یا خلال دندون بردارین و یکی از سیب زمینی ها رو تست کنین. اگه راحت فرو رفت و مغز سیب زمینی نرم بود، یعنی آماده ست.
مرحله هفتم: سیب زمینی نمکی رو سرو کنین
وقتی پخت سیب زمینی نمکی کامل شد، شعله رو خاموش کنین. سیب زمینی ها رو از قابلمه خارج کنین و بذارین کمی خنک بشن. حالا می تونین اون ها رو با پوست، همراه با کره، نمک، فلفل سیاه، آبلیمو یا حتی سبزی خوردن و خیارشور () سرو کنین. اگه بخواین یه وعده کامل تر داشته باشین، تخم مرغ آب پز یا پنیر هم می تونین کنار اون ها سرو کنین.
برای خرید انواع کره و مارگارین، آبلیمو، خیارشور، تخم مرغ و انواع ادویه معطر غذا، از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنین.
روش تهیه سیب زمینی نمکی در فر
برای تهیه سیب زمینی نمکی در فر، اول سیب زمینی های هم میزان رو بشورین، خشک کنین و در صورت درشت بودن، نصفشون کنین. کف سینی فر رو در صورت تمایل، یه لایه فویل بندازین و بعد با نمک درشت یا سنگ نمک بپوشونین. بهتره حدود 1 سانتی متر از کف ظرف با نمک پوشیده شده باشه. بعد سیب زمینی ها رو با فاصله روی نمک بچینین و کمی نمک هم روی پوستشون بپاشین.
فر رو روشن و روی دمای 200 درجه سانتی گراد تنظیم کنین تا به مدت 15 دقیقه گرم بشه. بعد سینی رو روی طبقه وسط فر بذارین. حدود 45 تا 60 دقیقه زمان بدین تا سیب زمین های نمکی مغز پخت بشن. هر از گاهی سیب زمینی ها رو با چاقو تست کنین؛ اگه نرم بودن، آماده هستن. در آخر می تونین سیب زمینی نمکی رو با کره، نمک، فلفل یا مخلفات دلخواه سرو کنین.
روش تهیه سیب زمینی نمکی با طعم دودی و زغالی
برای تهیه سیب زمینی نمکی روی زغال، اول سیب زمینی های کوچیک و هم میزان رو انتخاب کنین. اون ها رو بشورین و خشک کنین. بعد اون ها رو داخل یه کاسه بریزین و با میزان کمی نمک درشت مخلوط کنین تا سطح پوستشون کمی نمکی بشه. حالا سیب زمینی ها رو یکی یکی داخل فویل آلومینیومی بپیچین؛ طوری که کاملاً بسته باشن و حرارت مستقیم بهشون نرسه.
سیب زمینی های داخل فویل پیچیده شده رو، داخل خاکستر داغ یا کنار زغال های نیم سوز قرار بدین، نه روی شعله مستقیم. حدود 45 تا 60 دقیقه زمان بدین تا مغزپخت بشن. هر از گاهی یکی رو باز کنین و با چاقو تست کنین. وقتی نرم شدن و پوستشون کمی ترک خورد، آماده ست. حالا می تونین اون ها رو با کره، نمک، فلفل سیاه یا آبلیمو سرو کنین و از طعم دودی و خاصشون لذت ببرین.
دستور تهیه سیب زمینی نمکی در مایکروویو
برای تهیه سیب زمینی نمکی در مایکروفر، سیب زمینی های شسته و خشک شده رو با چنگال سوراخ کنین و کمی نمک روی پوستشون بمالین. هر کدوم از سیب زمینی ها رو داخل فویل یا دستمال کاغذی بپیچین و حدود 5 تا 8 دقیقه توی مایکروویو بذارین تا مغزپخت بشن. بعد از پخت، سیب زمینی ها رو با کره، فلفل یا آبلیمو سرو کنین. این روش سریع و برای میان وعده های فوری مناسبه.
طرز تهیه سیب زمینی نمکی آبپز شده
توی این روش از تهیه سیب زمینی نمکی، خیالتون بابت مغزپخت شدن سیب زمینی ها راحت تره. در این روش کافیه حدود 4 عدد سیب زمینی میانه یا 6 عدد سیب زمینی کوچیک رو انتخاب کنین، خوب بشورین و اگر درشت بودن، نصفشون کنین. اون ها رو داخل قابلمه بریزین و حدود 1 تا 2 لیتر آب اضافه کنین، طوری که سطح سیب زمینی ها رو بپوشونه. سپس 2 تا 3 قاشق غذاخوری نمک درشت یا معمولی به آب اضافه کنین تا حسابی شور بشه.
قابلمه رو روی حرارت میانه بذارین و اجازه بدین سیب زمینی ها حدود 30 تا 45 دقیقه بپزن. بعد از پخت، آب قابلمه رو خالی کنین و چند دقیقه روی حرارت نگه دارین تا پوستشون کمی خشک بشه. حالا می تونین سیب زمینی نمکی رو با کره، نمک، فلفل یا آبلیمو سرو کنین.
نکات مهم در طرز تهیه سیب زمینی نمکی
- از سیب زمینی های محلی با پوست نازک، تازه، سفت، جوان یا انواع سیب زمینی رنگی مثل سیب زمینی بنفش یا قرمز هم می تونین برای درست کردن سیب زمینی نمکی استفاده کنین.
- به جای نمک معمولی، از نمک دریا، نمک صورتی هیمالیا یا نمک های معدنی استفاده کنین تا طعم خوشمزه تری ایجاد بشه.
- می تونین کمی پودر سیر، زیره یا پاپریکا هم با نمک مخلوط کنین تا سیب زمینی نمکی، طعم خاص تری بگیره.
- سیب زمینی داغ رو با کره سرد، ماست چکیده یخ زده، یا پنیر خامه ای خنک سرو کنین. این تضاد دمایی حس بسیار جذابی موقع خوردن میده.
- در صورتی که می خواین سیب زمینی ها رو توی مایکروفر یا زغال بپزین و می خواین که سیب زمینی ها رو توی فویل بپیچین، برای اینکه نمک ها به سیب زمینی ها بچسبن، روی سیب زمینی ها کمی آب بپاشین یا با برس، اونها رو به کره آغشته کنین و روشون نمک بریزین. بعد بلافاصبه توی فویل بپیچین و توی فر یا وسط زغال گداخته بذارین.
- می تونین همراه با سیب زمینی ها یه سر کامل سیر و چند برگ رزماری هم توی فر یا تابه و روی نمک ها قرار بدین تا همراه سیب زمینی ها بپزن و نرم بشن. بعد در زمان سرو، سیرهای پخته شده رو با کره روی سیب زمینی های نمکی بمالین و با هم سروشون کنین.
فوت و فن های خوشمزه شدن سیب زمینی نمکی
چرا سیب زمینی نمکی تلخ میشه؟
به دلایل مختلف مثل استفاده از سیب زمینی نامناسب، نمک سوزی و …، این خوراک طعم تلخ می گیره. برای جلوگیری از تلخ شدن سیب زمینی نمکی، نکات زیر رو رعایت کنین:
- از سیب زمینی های تازه، بدون جوانه و بدون پوست سبز استفاده کنین؛
- حرارت زیر تابه یا قابلمه رو روی حالت ملایم نگه دارین تا نمک نسوزه و طعم تلخ ایجاد نکنه؛
- از نمک درشت خوراکی یا سنگ نمک بهداشتی استفاده کنین، نه نمک صنعتی یا ناخالص؛
- بعد از پخت، سیب زمینی ها رو زیاد روی حرارت نگه ندارین تا پوستشون نسوزه؛
- در قابلمه های روحی یا فلزی، حتماً کف ظرف رو با فویل بپوشونین تا نمک نسوزه؛
- سیب زمینی ها رو قبل از پخت کاملاً خشک کنین تا بخار اضافی باعث تغییر بافت و طعم نشه؛
- از نمک های طعم دار مثل نمک صورتی یا نمک دریایی برای طعم بهتر سیب زمینی نمکی استفاده کنین.
چرا سیب زمینی نمکی بعد از پخت سفت می شه؟
دلایل سفت یا خشک شدن سیب زمینی نمکی، می تونه شامل موارد زیر بشه:
- استفاده از سیب زمینی کم نشاسته یا خیلی تازه؛
- خشک نکردن کامل سیب زمینی قبل از پخت؛
- حرارت زیاد یا مستقیم در طول پخت؛
- زمان پخت کم یا زیادتر از حد لازم؛
- سوختن نمک کف ظرف به خاطر حرارت بالا؛
- فشرده چیدن سیب زمینی ها.