تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک چیست؟
به گزارش تور آسیایی ارزان، رنگ های ساختمانی به سه دسته کلی رنگ پلاستیکی، رنگ اکریلیک و رنگ روغنی تقسیم می شوند. هر یک از این رنگ ها ویژگی ها، مزایا، معایب و کاربردهای خاص خود را دارند. با توجه به تنوع گسترده رنگ ها و تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک و روغنی، انتخاب رنگ مناسب مکان های مختلف برای افراد غیرحرفه ای کمی سخت است.
برخی از افراد فکر می نمایند که رنگ پلاستیکی و رنگ اکریلیک یکسان هستند، اما این دو نوع رنگ، تفاوت های زیادی با هم دارند. یکی از سوالاتی که همواره به وسیله کاربران مطرح می گردد، این است که رنگ اکریلیک بهتر است یا پلاستیک؟
از این رو در این مقاله از بلاگ خبرنگاران، به طور کامل به آنالیز تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک می پردازیم.
اگر شما در زمینه نقاشی ساختمان احتیاج به مشاوره و خدمات حرفه ای دارید، می توانید به وسیله سایت خبرنگاران سفارش خود را ثبت نمایید.
نکات کلیدی
- رنگ پلاستیک بر پایه آب و فراورده های روغنی و رنگ اکریلیک بر پایه آب است.
- رنگ اکریلیک نسبت به رنگ پلاستیک دوام و ماندگاری بیشتری دارد.
- رنگ اکریلیک با آب قابل رقیق شدن است، اما رنگ پلاستیک قابل رقیق شدن نیست.
- رنگ اکریلیک قابلیت شستشو و تمیز کردن آسان تری نسبت به رنگ پلاستیک دارد.
رنگ پلاستیک چیست؟
قبل از اینکه به تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک بپردازیم بهتر است با ساختار این دو رنگ بیشتر آشنا شویم.
رنگ پلاستیک امروزی از لاتکس تشکیل شده و شامل ذرات پلاستیکی بسیار ریز از چسب، بتونه و رنگدانه است که در آب حل می شوند. رنگ پلاستیکی در حالت محلول در آب قابل استفاده است، ولی هنگام خشک شدن تقریبا ضد آب می گردد.
در تهیه رنگ های پلاستیکی، انواع مختلفی از چسب، از جمله وینیل، به کار می رود. با توجه به تفاوت هایی که بین رنگ دیوار و سقف وجود دارد، استفاده از رنگ پلاستیکی روی سقف، نتیجه بهتری خواهد داشت.
مزیت رنگ های پلاستیکی
برای شناخت بیشتر ترکیب رنگ نقاشی ساختمان و انتخاب بهتر ضروری است که در مورد ویژگی ها و مزایای رنگ های پلاستیکی بیشتر بدانیم. استفاده از رنگ های پلاستیکی مزایای زیادی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
1. قابلیت شستشو
یکی از مزایای برجسته رنگ های پلاستیکی قابل شستشو بودن آن هاست. این ویژگی موجب می گردد که تمیز کردن آن کار راحتی باشد. با استفاده از یک دستمال مرطوب می توانید، سطوحی که با رنگ پلاستیکی رنگ آمیزی شده است را به راحتی پاک کنید.
2. سازگاری با محیط زیست
سازگاری با محیط زیست نیز یکی دیگر از ویژگی های شاخص رنگ های پلاستیکی است. این نوع رنگ ها با توجه به پایه آبی که دارند و بعلاوه عدم استفاده از مواد نفتی و مواد شیمیایی مضر برای سلامتی انسان، به عنوان رنگ های مناسبی در صنعت نقاشی ساختمان شناخته می شوند؛ بنابراین بدون هیچ نگرانی می توانید رنگ پلاستیکی را در مکان هایی که تهویه مناسبی ندارند، بهره ببرید.
استعلام رایگان قیمت نقاشی ساختمان!
3. تنوع رنگی بالا
رنگ های پلاستیکی در انواع مختلفی در بازار عرضه می شوند و این باعث می گردد تهیه رنگ مورد نظر برای همه راحت باشد. به همین علت هر فردی با هر بودجه ای می تواند رنگ مورد نظرش را خریداری نموده و از آن برای رنگ آمیزی خانه اش استفاده کند.
4. سرعت در کار
رنگ های پلاستیکی به عنوان رنگ های فوری شناخته می شوند؛ زیرا در عرض چند ساعت پس از رنگ آمیزی به سرعت خشک شده و ظاهری یک دست می سازند. زمان خشک شدن رنگ های پلاستیکی حدودا 2 تا 4 ساعت طول می کشد.
به همین علت اگر فضایی که قصد رنگ آمیزی آن را دارید باید زود آماده گردد، استفاده از رنگ های پایه آب و رنگ های پلاستیکی را به شما توصیه می کنیم.
5. متعادل کردن دما
رنگ های پلاستیکی روشن با حذب درصد مناسبی از حرارت، باعث می شوند دما در اتاق هنگام تابستان متعادل تر باشد. اگر قصد رنگ آمیزی دیواری را دارید که به طور مستقیم نور خورشید به آن می تابد، استفاده از رنگ های روشن پلاستیکی می تواند گزینه مناسبی باشد.
معایب رنگ های پلاستیک
در کناز مزایایی که رنگ های پلاستیکی دارند، برخی ویژگی های این رنگ را باید در دسته معایب آن بیان کرد. البته این ویژگی ها ممکن است با توجه به شرایط مکان نقاشی شده یا آنچه مورد انتظار شماست، یک عیب محسوب گردد که به توضیح زیر است:
- اگرچه در بخش مزایای استفاده از رنگ پلاستیک به سرعت خشک شدن آن اشاره کردیم، اما در منطقه ها با آب و هوای معتدل و مرطوب، سرعت خشک شدن آن کاهش می یابد.
- رنگ پلاستیک در انواع مات و براق موجود است؛ اما درخشندگی رنگ های روغنی و اکریلیک بیشتر است.
- در کل رنگ پلاستیک دارای ماندگاری نسبتا بالایی است، اما فرق رنگ اکریلیک و پلاستیک در این است که رنگ های روغنی و اکریلیک، ماندگاری و دوام بیشتری دارند.
بیشتر بخوانید: نحوه آماده سازی رنگ پلاستیک [تمام پلاستیک و نیمه پلاستیک]
رنگ اکریلیک چیست؟
رنگ اکریلیک به رنگ هایی گفته می گردد که بر پایه رزین های اکریلیک فراوری شده است و دارای دو نوع حلال (آبی و حلال) هستند. این رنگ ها در انواع مختلف و با طیف رنگی گسترده ای در بازار عرضه شده و در سایزهای متفاوت برای استفاده در نقاشی ها و پروژه های هنری مختلف فراوری می شوند.
یکی از ویژگی های شاخص این رنگ، استفاده از پایه آب در فرمولاسیون آن است که این رنگ را به یک رنگ دوست دار محیط زیست تبدیل می نماید. بعلاوه این رنگ ها بوی کمتری دارند و زمان خشک شدن آن ها با توجه به دمای محیط تغییر می یابد.
رنگ اکریلیک با پایه حلال ساخته می گردد و دارای ترکیبی از مواد نفتی است؛ به همین علت این رنگ بوی قوی دارد. بعلاوه رنگ های اکریلیک به علت خشک شدن سریع شان، نسبت به رنگ هایی با پایه آب، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای رنگ های اکریلیک چیست؟
برای اینکه تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک را به خوبی درک کنیم، ضروری است در مورد ویژگی ها و نحوه اجرای رنگ اکریلیک نیز اطلاعاتی داشته باشیم.
رنگ های اکریلیک به عنوان رنگ هایی بر پایه آب شناخته می شوند که سازگاری بسیار بالایی با محیط زیست و انسان دارند. علاوه بر این، بی بو بودن اکریلیک یکی از ویژگی های مهم آن است.
این رنگ ها مانند رنگ های پلاستیک عمل می نمایند و تا حدودی قابلیت شستشو دارند، اما باید توجه داشت که رنگ های اکریلیک به صورت کامل ضد آب نیستند و ممکن است تا 90 درصد قابل شستشو باشند.
این نکته بسیار حائز اهمیت است که در محیط های مرطوب نیز می توان از اکریلیک استفاده کرد، بدون نگرانی از این که رنگ پاک گردد.
رنگ های اکریلیک قابلیت پوشش دادن کامل سطوح را دارند و خشک شدن آن ها بسیار سریع است. این ویژگی مثبت باعث می گردد که در یک روز کاری بتوانید، بیشترین استفاده را از این رنگ ها ببرید.
درخواست نقاشی ساختمان
معایب رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک، همان طور که اشاره شد کاملا ضدآب نیستند و قابلیت شستشوی کامل و صد در صد را ندارند؛ البته این مورد بستگی زیادی به زیرسازی رنگ دارد.
به عبارت دیگر اگر از زیرسازی پلاستیکی بهره ببرید، قابلیت شستشوی رنگ اکریلیک بسیار ضعیف خواهد بود؛ اما اگر از رنگ روغن برای زیرسازی استفاده گردد امکان شستشوی رنگ اکریلیک افزایش می یابد. البته باید توجه داشت که استفاده از این روش نیز هزینه ها را افزایش می دهد.
استفاده از قلم مو برای رنگ آمیزی با رنگ اکریلیک باعث کاهش کیفیت رنگ آمیزی می گردد. چرا که رد قلم مو روی سطح معین می گردد و در نهایت نتیجه ظاهری رنگ آمیزی مطلوب نخواهد بود.
بنابراین برترین روش برای رنگ آمیزی با رنگ اکریلیک استفاده از غلطک است. به این ترتیب رنگ زدن دیوار با غلطک نتیجه بهتری خواهد داشت.
آنالیز تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک
برای روشن تر شدن تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک بهتر است نگاهی مقایسه ای به این دو نوع رنگ داشته باشیم. این مقایسه را بر اساس ساختار، مقدار مقاومت، حلال بودن و بعلاوه قیمت رنگ های اکریلیک و پلاستیکی انجام می دهیم:
1. ساختار رنگ اکریلیک و پلاستیک
رنگ پلاستیک پایه آب و فراورده های روغنی دارد ، در حالی که رنگ اکریلیک بر پایه آب است. این باعث می گردد رنگ اکریلیک قابلیت مخلوط شدن و اجرای آسان تری داشته باشد.
2. حلال بودن
رنگ پلاستیک با آب قابل رقیق شدن نیست و حلال خاصی احتیاج ندارد، درحالیکه رنگ اکریلیک با آب قابل رقیق شدن است و تمیز کردن آن بعد از رنگ آمیزی راحت تر خواهد بود.
3. دوام و ماندگاری
رنگ اکریلیک در مقابل آب و نور خورشید تغییر رنگ نمی دهد و دارای دوام بیشتری است؛ اما رنگ پلاستیک در این مورد دوام کمتری دارد.
4. کاربردها
رنگ پلاستیک برای رنگ آمیزی دیوارهای داخلی و سطوحی که کمتر در معرض گردو خاک و آلودگی هستند، در نظر گرفته می گردد؛ درحالی که رنگ اکریلیک برای دیوارهای داخلی و خارجی و سطوح مختلف مانند چوب و فلز مناسب است.
5. قابلیت شستشو
رنگ پلاستیک با آب تمیز نمی گردد و در برابر رطوبت مقاوم نیست؛ در صورتی که بیشتر رنگ های اکریلیک قابلیت شستشو را دارند.
6. قیمت
رنگ های اکریلیک قیمت بیشتری نسبت به رنگ های پلاستیکی دارند؛ اما بازدهی و ماندگاری آن ها نیز بیشتر است.
آگاهی درباره تفاوت رنگ پلاستیک و اکریلیک به شما یاری می نماید تا تفاوت های مهم بین رنگ پلاستیک و اکریلیک را درک نموده و انتخاب مناسبی داشته باشید.
سخن پایانی
رنگ اکریلیک قابلیت شستشو دارد و باعث پوشش دهی عالی برای دیوارهای اتاق خواب، هال، آشپزخانه و حتی نماهای ساختمان می گردد. بعلاوه می توان از رنگ پلاستیک برای رنگ آمیزی سقف، کمدها، پارکینگ و سایر اجزای ساختمان استفاده کرد. با این روش، هزینه کار به صرفه تر بوده و کیفیت رنگ آمیزی نیز بیشتر است.
رنگ اکریلیک و پلاستیکی دو گزینه مناسب برای رنگ آمیزی ساختمان هستند. هر کدام از این رنگ ها ویژگی ها و مزایای خود را داشته و انتخاب نهایی به احتیاج شما و نوع سطحی که قصد رنگ آمیزی آن را دارید، بستگی دارد.
منابع
- https://uvacrylic.com
- https://www.acrylicdepot.com
سوالات متداول
تفاوت اصلی رنگ های پلاستیکی و اکریلیک در چیست؟
در رنگ های اکریلیک از امولسیون رزین اکریلیک استفاده می نمایند، درحالیکه در رنگ های پلاستیکی از پلی وینیل استات (PVA) ساخته می شوند.
آیا رنگ های پلاستیکی را می توان برای تمامی سطوح استفاده کرد؟
بله . رنگ های پلاستیکی همه کاره هستند و می توانند روی سطوح مختلف از جمله چوب و فلز اعمال شوند.
رنگ های اکریلیک از نظر مقاومت در برابر رطوبت چگونه عمل می نمایند؟
رنگ های اکریلیک مقاومت بهتری در برابر رطوبت از خود نشان می دهند وا برای پروژه هایی که در محیط هایی با رطوبت زیاد انجام می گردد، بسیار مناسب هستند.
منبع: آچاره