فواید ریشه لوتوس برای حمایت از مغز، روده و قلب
به گزارش تور آسیایی ارزان، احتمالاً با تصویر نیلوفر آبی که به زیبایی روی آب می نشیند و نماد زیبایی و تولد دوباره است آشنا هستید اما چقدر به ریشه های نیلوفر آبی یا لوتوس که در اعماق هستند فکر می کنید؟ ریشه لوتوس یا نیلوفر آبی یک ساقه خوراکی است که اغلب در غذاهای آسیایی استفاده می شود.
مانند ریشه بابا آدم، ریزوم یا نیلوفر آبی حاوی آنتی اکسیدان های قوی است که به محافظت از ما در برابر بیماری ها کمک می نماید و مواد مغذی آن سلامت دستگاه گوارش و قلب و عروق ما را تقویت می نماید. درست مانند یکی دیگر از ریشه های مبارزه کننده با بیماری به نام خولنجان، خوردن ریشه لوتوس ممکن است به حمایت از سلامت مغز و کاهش التهاب کمک کند.
ریشه نیلوفر آبی را می توان در مجموعه ای از دستور العمل ها، از سالاد گرفته تا سوپ و سیب زمینی سرخ کرده استفاده کرد. وقتی پوست کنده و برش داده می شود، طعم کمی آجیلی دارد و بسیار ترد و دلپذیر دارد.
اگر هنوز آشپزی با این ریشه را امتحان نکرده اید، احتمالاً می خواهید هنگامی که در مورد فواید سلامتی فراوان آن بیشتر مطالعه کردید، شروع کنید.
ریشه لوتوس چیست؟
ریشه لوتوس ساقه بلند گیاه نیلوفر آبی است. گیاه نیلوفر آبی با نام علمی Nelumbo nucifera و از خانواده Nelumbonaceae است. ریشه، ساقه گل و دانه آن معمولا در غذاهای چینی و ژاپنی استفاده می شود.
ریشه نیلوفر آبی لوله ای در رسوبات باتلاقی و بی هوازی (کمبود اکسیژن) مدفون است. دارای سوراخ های بیضی شکل برای به دست آوردن اکسیژن و امکان شناوری در آب است. از شکل لوله ای ریشه برای ذخیره انرژی به شکل نشاسته استفاده می شود.
ریشه لوتوس از بیرون صاف و دارای رنگ زرد مایل به قهوه ای است. در داخل، ریشه سفید رنگ و دارای گوشتی ترد است.
ریشه نیلوفر آبی به صورت رشته هایی شبیه به حلقه های سوسیس رشد می نماید و طول ساقه آن تا چهار فوت می رسد. ریشه و گل های نیلوفر آبی را می توانید در برکه ها و رودخانه های گل آلود پیدا کنید.
این ریشه را معمولاً برش می دهند و از آن ترشی تهیه می کنند، سرخ می کنند یا می پزند. طعم ملایم شیرینی دارد که به طعم شاه بلوط آبی با طعمی آجیلی و بافتی شبیه به سیب زمینی تشبیه شده است. ریشه نیلوفر آبی همچنین هنگام پختن، تردی رضایت بخشی دارد، بنابراین یک میان وعده عالی (چیپس ریشه لوتوس) یا افزودنی به سیب زمینی سرخ شده است.
از ریشه برای تهیه نشاسته ریشه نیلوفر آبی نیز استفاده می شود یا برای تهیه پودری که در طب چینی استفاده می شود، خشک می شود.
گیاه نیلوفر آبی در آب و هوای نیمه گرمسیری در آب شیرین می روید. منشأ آن در هند بود و بعدها در حدود 2000 سال پیش به کشورهایی از مصر تا چین معرفی شد. در چین به طور گسترده برای غذا و گاهی اوقات برای داروهای گیاهی استفاده می شود.
برداشت ریشه نیلوفر آبی از ماه آگوست شروع می شود و تا رسیدن به فصل اوج آن در پاییز ادامه می یابد اما می توانید آن را در تمام طول سال در بازارهای آسیایی یا فروشگاه های مواد غذایی بزرگتر پیدا کنید.
به طور سنتی در ژاپن و چین، کشاورزان تا زانو در حوضچه ها می ایستادند و ریشه گیاه نیلوفر آبی را با انگشتان پا احساس می کردند. سپس با دست ریشه ها را بیرون می آوردند.
هنگامی که گل نیلوفر آبی شکوفا می شود و گیاه به بلوغ می رسد، جدا می شود و دانه های خود را از غلاف گل آزاد می نماید. سپس دانه ها به انتهای آب گل آلود پیوند می خورند و گیاهان نو نیلوفر آبی ایجاد می کنند و چرخه را دوباره شروع می کنند.
علاوه بر ریشه، دانه ها محصول عمده ای در جنوب چین هستند و از برگ ها در آشپزی به عنوان طعم دهنده یا تزئین استفاده می شود.
ارزش غذایی
ارزش غذایی ریشه لوتوس بستگی به این دارد که آیا به ریشه خام نگاه می کنیم یا پخته.
یک ریشه خام نیلوفر آبی (حدود 115 گرم) تقریباً حاوی موارد زیر است:
- کالری: 85.1
- کل کربوهیدرات: 19.8 گرم
- فیبر: 5.6 گرم
- چربی کل: 0.1 گرم
- چربی اشباع شده: 0.03 گرم
- چربی اشباع نشده: 0.02 گرم
- چربی تک غیراشباع: 0.02 گرم
- چربی ترانس: 0 گرم
- پروتئین: 3 گرم
- سدیم: 46 میلی گرم (2% از نیاز روزانه توصیه شده)
- ویتامین سی: 50.6 میلی گرم (56٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- مس: 0.3 میلی گرم (33٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- ریبوفلاوین: 0.3 میلی گرم (23٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- ویتامین B6: حدود 0.3 میلی گرم (18٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- تیامین: 0.2 میلی گرم (17٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- پتاسیم: 639 میلی گرم (14٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- منگنز: 0.3 میلی گرم (13٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- فسفر: 115 میلی گرم (9٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- اسید پانتوتنیک: 0.4 میلی گرم (8٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- آهن: 1.3 میلی گرم (7٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- منیزیم: 26.4 میلی گرم (6٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- کلسیم: 51.8 میلی گرم (4٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- فولات: 15 میکروگرم (4٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
*ارزش روزانه: درصدها بر اساس رژیم غذایی 2000 کالری در روز است.
علاوه بر این، ریشه نیلوفر خام حاوی مقداری نیاسین، روی و سلنیوم نیز می باشد.
نصف فنجان از ریشه آب پز لوتوس (تقریباً 60 گرم) حاوی موارد زیر است:
- کالری: 39.6
- کل کربوهیدرات: 9.6 گرم
- فیبر: 1.9 گرم
- شکر: 0.3 گرم
- چربی کل: 0.04 گرم
- چربی اشباع شده: 0.01 گرم
- چربی اشباع نشده: 0.01 گرم
- چربی تک غیراشباع: 0.01 گرم
- چربی ترانس: 0 گرم
- پروتئین: 0.9 گرم
- سدیم: 27 میلی گرم (1% از نیاز روزانه توصیه شده)
- ویتامین سی: 16.4 میلی گرم (18٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- مس: 0.1 میلی گرم (11٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- تیامین: 0.1 میلی گرم (8٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- ویتامین B6: حدود 0.1 میلی گرم (6٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- پتاسیم: 218 میلی گرم (5٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- منگنز: 0.1 میلی گرم (4٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- فسفر: 46.8 میلی گرم (4٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- آهن: 0.5 میلی گرم (3٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
- منیزیم: 13.2 میلی گرم (3٪ از نیاز روزانه توصیه شده)
*ارزش روزانه: درصدها بر اساس رژیم غذایی 2000 کالری در روز است.
علاوه بر این، ریشه لوتوس پخته شده حاوی مقداری نیاسین، فولات، اسید پانتوتنیک، کالری، روی و سلنیوم است.
فواید سلامتی
1. باعث درخشندگی پوست می شود
ریشه نیلوفر آبی منبع عالی ویتامین C است. به لطف محتوای آنتی اکسیدانی آن، ویتامین C از طریق مکانیسم های مختلف برای سلامت پوست مفید است.
پوست ما حاوی غلظت بالایی از ویتامین C است. این ویتامین سنتز کلاژن را تقویت می نماید، از پوست در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد و قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش محافظت می نماید و به معکوس کردن علائم پیری می انجامد. ویتامین C همچنین به کاهش علائم هایپرپیگمانتاسیون مانند لکه های تیره و تغییر رنگ پوست کمک می نماید.
گفته شده است که این ریشه به ویژه از آسیب پوستی از طریق سرکوب تولید کلاژناز در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری می نماید. همچنین عنوان شده است که دارای اثرات ضد پیری و ضد چروک است.
2. سلامت مغز را افزایش می دهد
در کنار جگر گاو، تخمه آفتابگردان و بادام هندی، ریشه نیلوفر آبی غذایی سرشار از مس محسوب می شود. مس نه تنها به ارتقاء سطح انرژی، تقویت استخوان ها و حمایت از متابولیسم کمک می نماید، بلکه با فعال کردن عملکرد مسیرهای عصبی به تقویت سلامت مغز نیز منجر می شود.
تحقیقات نشان می دهد که کمبود مس ممکن است با شروع بیماری های عصبی مانند آلزایمر مرتبط باشد. برای کمک به جلوگیری از کاهش قدرت شناختی، خوردن ریشه لوتوس و سایر غذاهای سرشار از مس، عملکرد ذهنی را تحریک می نماید.
یک مطالعه منتشر شده در مجله مکمل های غذایی نشان می دهد که مقادیر زیادی از ترکیبات پلی فنولی در ریشه نیلوفر آبی با تحریک تولید عوامل نوروتروفیک مشتق از مغز در سلول های گلیال، فراوان ترین نوع سلول ها در سیستم عصبی مرکزی، به بهبود عملکرد عصبی کمک می نماید.
3. از سطوح انرژی پشتیبانی می نماید
خوردن ریشه نیلوفر سطح آهن شما را افزایش می دهد. آهن با اجازه دادن به اکسیژن برای رسیدن به سلول های شما از انرژی مداوم پشتیبانی می نماید.
هنگامی که فردی دچار کمبود آهن است، اغلب احساس خستگی، تنبلی و مشکل در تمرکز دارد. خوردن غذاهای غنی از آهن به افزایش سطح اکسیژن در سلول ها و ماهیچه ها کمک می نماید. همچنین به آهن اجازه می دهد تا هضم مناسب پروتئین ها و جذب مواد مغذی از غذا را تقویت کند.
پلی ساکاریدهای زیست فعال موجود در این ریشه نیز به سطح انرژی و متابولیسم کمک می نماید.
4. به هضم و مدیریت وزن کمک می نماید
ریشه نیلوفر آبی مقدار مناسبی فیبر را فراهم می نماید. بنابراین با حجیم کردن مدفوع و رفع مسائل گوارشی مانند یبوست به هضم کمک می نماید.
به علاوه، خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا باعث می شود برای مدت طولانی تری احساس سیری و رضایت بیشتری داشته باشید که به طور بالقوه می تواند به کاهش وزن کمک کند.
تحقیقات منتشر شده در مجله تغذیه و متابولیسم نشان می دهد که مصرف فیبر غذایی علاوه بر رفع یبوست، به کاهش گرسنگی کمک می کند و در نتیجه کل انرژی دریافتی را کاهش می دهد و از افزایش وزن جلوگیری می کند.
حتی عنوان شده است که ریشه لوتوس تخمیر شده اثرات محافظتی معده را در موش ها ایجاد می نماید و آنتی اکسیدان ها و سایر ترکیبات به طور کلی هضم را تقویت می کنند.
5. سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد
ریشه نیلوفر آبی سرشار از مواد مغذی و فیبر است که به سلامت قلب و عروق کمک می نماید. تحقیقات نشان می دهد که ارتباط معکوس بین مصرف غذاهای سرشار از فیبر نامحلول و فشار خون و سطح کلسترول وجود دارد.
ریشه گیاه نیلوفر آبی همچنین منبع خوبی از پتاسیم است. پتاسیم مسئول اطمینان از سالم بودن ریتم قلب است.
افرادی که سطح پتاسیم پایینی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند، به ویژه افرادی که از سکته مغزی رنج می برند. این به این دلیل است که پتاسیم در ترکیب با مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم از تجمع مایعات در سلول های ما جلوگیری می نماید. بنابراین، به کاهش سطح فشار خون و مسائل قلبی عروقی مانند تپش قلب، گردش خون ضعیف و باریک شدن شریان ها کمک می نماید.
همچنین معین شده است که عصاره این ریشه متابولیسم کلسترول را تقویت می نماید و اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی برگ های نیلوفر آبی از سلامت قلب محافظت می نماید.
6. سیستم ایمنی را تقویت می نماید
از آنجایی که ریشه نیلوفر آبی منبع عالی ویتامین C است که به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می نماید، به تقویت سیستم ایمنی شما کمک می نماید.
طبق تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrients، ویتامین C با حمایت از عملکردهای مختلف سلولی به دفاع ایمنی کمک می نماید. اینها شامل حمایت از عملکرد سد اپیتلیال در برابر پاتوژن ها، ترویج فعالیت زدودن اکسیدان و ترویج کشتار میکروبی است.
کمبود ویتامین C ممکن است منجر به نقص ایمنی و حساسیت بیشتر به عفونت ها شود.
علاوه بر این، ریشه تخمیر شده نیلوفر آبی دارای اثرات ضد التهابی است که از سلامت ایمنی حمایت می نماید و فیتوکمیکال های موجود در عصاره گل این گیاه یک اثر تعدیل کننده ایمنی در انسان ایجاد می نماید.
نه تنها این، بلکه نیلوفر آبی و ترکیبات گیاهی زیست فعال آن برای تأثیراتشان بر پیشگیری و مداخله سرطان مورد مطالعه قرار گرفته اند و نتایج امیدوارکننده ای را به عنوان یک غذای بالقوه برای مبارزه با سرطان نشان می دهند.
موارد استفاده در طب سنتی
منشأ گیاه نیلوفر آبی در هندوستان بوده و حدود 2000 سال پیش به کشورهای دیگر از جمله مصر، چین و ژاپن آورده شده است. امروزه از تمام قسمت های گیاه برای غذا و در طب سنتی استفاده می شود. ریشه، دانه ها و برگ ها در طب گیاهی استفاده می شود.
از ریشه ها برای تقویت گردش خون چی (نیروی حیاتی بخش هر موجود زنده) استفاده می شود که ممکن است مسدود شود و باعث سفتی در قفسه سینه شود. از ریشه نیلوفر آبی برای درمان بیماری های ناشی از گرمای تابستان و تجمع رطوبت نیز استفاده می شود. در طب سنتی اعتقاد بر این است که التهاب ناشی از احساس گرما است، بنابراین کاهش آن گرما می تواند فواید ضد التهابی داشته باشد.
دانه های نیلوفر آبی به عنوان قابض عمل می کنند که برای کلیه ها، قلب و طحال مفید است. دانه های نیلوفر آبی گاهی برای تسکین اسهال، رفع بیقراری و درمان بی خوابی استفاده می شود.
همچنین تصور می شود که دانه ها به درمان کمبود چی کمک می کنند که می تواند منجر به کاهش سلامت کلیه شود.
ریشه نیلوفر آبی در مقابل سیب زمینی و چای بابا آدم
ریشه نیلوفر آبی، سیب زمینی و ریشه بابا آدم را می توان به سوپ، خورش و سیب زمینی سرخ کرده اضافه کرد. هر دو ریشه نیلوفر آبی و بابا آدم دارای طعم های کمی شیرین و آجیلی هستند و هر دوی آنها وقتی پخته یا خام مصرف می شوند دارای بافت تردی دلپذیری هستند.
همچنین می توانید محصولات چای، پودرها و عصاره های تهیه شده از ریشه نیلوفر آبی و بابا آدم را بیابید. این دمنوش ها برای کاهش التهاب و تأمین آنتی اکسیدان های مبارزه با بیماری استفاده می شوند.
وقتی ارزش غذایی ریشه نیلوفر آبی را با ارزش غذایی سیب زمینی و بابا آدم مقایسه می کنیم، هر سه غذا کالری بسیار کمی دارند. هر سه سبزی منابع خوبی از فیبر غذایی هستند ولی ریشه نیلوفر آبی پیشتاز است.
ریز مغذی های موجود در این سبزیجات کمی فرق دارد. ریشه نیلوفر آبی منبع عالی ویتامین C، مس، ویتامین B2، ویتامین B6، ویتامین B1 و منگنز است. از هر سه سبزی، نیلوفر آبی سطوح بالاتری از ریز مغذی ها را فراهم می نماید.
ریشه بابا آدم منبع خوبی از ویتامین B6، منگنز، منیزیم و پتاسیم است و سیب زمینی مقادیر خوبی از ویتامین C، ویتامین B6 و پتاسیم را تإمین می نماید.
کجا پیدا کنیم و چگونه استفاده کنیم
می توانید ریشه تازه نیلوفر آبی را در فروشگاه های بزرگتر مواد غذایی سالم پیدا کنید. همچنین می توان آن را در بازارهای آسیایی یافت.
هنگام خرید این ریشه، در پی ریزوم های سنگین، سفت و صاف باشید. از ریشه هایی با پوست کبود یا لکه دار اجتناب کنید.
برای نگهداری، ریشه تازه نیلوفر آبی را در جای خنک و تاریک به مدت سه تا چهار روز یا تا دو هفته در یخچال نگهداری کنید.
ریشه نیلوفر آبی گاهی اوقات به صورت تکه تکه شده در بخش تولید، خشک شده یا کنسرو شده در دسترس است.
برای تمیز کردن و استفاده از ریشه نیلوفر آبی، ریشه را از هم جدا کرده و آن را کاملاً بشویید سپس انتهای آن را ببرید و پوست خارجی ریشه را جدا کنید تا گوشت سفید آن را ببینید.
ریشه را معمولاً به صورت نوارهای نازک برش می دهند یا مکعب می کنند و سپس به صورت خام یا پخته می خورند. می توان آن را به انواع دستور العمل ها اضافه کرد.
متوجه خواهید شد که خیساندن ریشه بریده شده در آب سرکه یا آب لیمو به جلوگیری از تغییر رنگ کمک می نماید.
شما می توانید ریشه نیلوفر آبی جوان و لطیف را بخورید اما ریشه های بالغ طعم تلخی برای خام خوردن دارند و باید پخته شوند. سعی کنید ریشه نیلوفر پخته شده را به سالاد، سبزیجات ریشه ای سرخ شده، سوپ ها، خورش ها و سرخ کرده ها اضافه کنید.
دستور پخت
هنگام پختن ریشه نیلوفر آبی، گزینه های آماده سازی زیادی دارید. ریشه را می توان با اضافه کردن برش ها به آب در حال جوشیدن به مدت حدود 25 دقیقه، آبکش کرد. می توان آن را به مدت 15 دقیقه در فر تفت داد تا چیپس ریشه نیلوفر آبی درست شود و می توان آن را در روغن همراه با زنجبیل، سیر و پیاز سرخ کرد.
اگر از ریشه یخ زده استفاده می کنید، بهتر است قبل از پختن اجازه دهید ابتدا آب شود. این کار به آن اجازه می دهد تا کاراملی شود و هنگام سرخ کردن یا برشته کردن ترد شود.
یکی از ابتدایی ترین و سنتی ترین روش های پخت ریشه نیلوفر، سرخ کردن آن است. به سادگی آن را به صورت ضربدری به برش های کوچک برش دهید و آن را در روغن روی حرارت میانه به مدت دو تا چهار دقیقه بپزید.
ریشه نیلوفر دارای بافت ترد عالی است که به خوبی با سبزیجات لطیفی مانند هویج و مارچوبه همراه می شود.
ریشه نیلوفر آبی یک افزودنی عالی برای هر دستور پخت سرخ کردنی است. همچنین می تواند به عنوان یک سبزی مغذی در سوپ ها، مانند سوپ گل کلم کاری، استفاده شود.
از ریشه نیلوفر آبی همچنین می توان برای تهیه یک میان وعده سالم استفاده کرد. پختن چیپس ریشه نیلوفر آبی آسان است فقط از حرارت بالا برای حدود 20 دقیقه استفاده کنید و برش های ریشه را تا نیمه برگردانید. می توانید چیپس را با روغن زیتون، کمی نمک و پودر سیر مزه دار کنید.
خطرات و عوارض جانبی
ریشه لوتوس هنگامی که به عنوان غذا مصرف شود، بی خطر در نظر گرفته می شود. هنگامی که از دانه ها، برگ ها، گل ها و ریشه گیاه نیلوفر آبی برای تهیه دارو استفاده می شود، بهتر است برخی از عوارض جانبی را بدانید.
هنگامی که پودر نیلوفر آبی یا عصاره نیلوفر آبی به عنوان دارو استفاده می شود ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد، بنابراین افراد مبتلا به دیابت باید فقط تحت نظر پزشک خود از محصولات دارویی حاوی نیلوفر آبی استفاده کنند. اگر از محصولات حاوی نیلوفر آبی استفاده می کنید، مراقب علائم هایپوگلیسمی باشید و حداقل دو هفته قبل از جراحی برنامه ریزی شده استفاده از لوتوس را متوقف کنید.
زنان باردار یا شیرده باید از مصرف لوتوس به عنوان دارو خودداری کنند زیرا تحقیقات کافی در مورد ایمنی آن در این شرایط وجود ندارد.
کلام آخر
آیا ریشه نیلوفر آبی برای شما خوب است؟ بله! این گیاه دارای طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله مقادیر بالای ویتامین C، مس و ویتامین های B است. همچنین سرشار از فیبر و کالری کم است، بنابراین می تواند به کاهش وزن کمک کند و شما را سیر نگه دارد.
ریشه لوتوس بخشی از گیاه نیلوفر آبی است که در آب های گل آلود رشد می نماید. ریشه ها در حفره هایی مانند حلقه های سوسیس رشد می کنند و وقتی پوست کنده می شوند رنگ سفید و بافتی ترد دارند.
این ریشه معمولاً در غذاهای چینی و ژاپنی در سالاد، سرخ کردنی، سوپ و خورش استفاده می شود.
ارزش غذایی ریشه لوتوس به بسکمک از فواید سلامتی آن کمک می نماید، از جمله توانایی آن در موارد زیر:
- درخشندگی پوست را ترویج دهید.
- تقویت سلامت مغز
- پشتیبانی از سطوح انرژی
- به هضم غذا و کنترل وزن کمک می نماید.
- بهبود سلامت قلب و عروق
- تقویت سیستم ایمنی
منبع:
draxe
منبع: هفت گنج