مسمومیت با کافئین چیست؟
به گزارش تور آسیایی ارزان، برای بسیاری از آمریکایی ها روز بدون نوشیدن یک فنجان قهوه آغاز نمی گردد و براساس گزارش انجمن ملی قهوه در آمریکا، میانگین مصرف قهوه در آمریکا بیش از سه فنجان در روز است و در این میان بعضی افراد هم ترجیح می دهند کافئین را به وسیله نوشیدنی های انرژی زا و قرص های کافئین دریافت نمایند.
میزان تحمل کافئین در افراد فرق دارد اما در سیستم بدن برای میزان کافئین محدودیتی وجود دارد. لرزش دستان و بالا رفتن ضربان قلب نشانه های رایجی اند که از وجود کافئین بیش از حد در بدن خبر می دهند. در شرایطی نادرتر، مصرف بیش از حد کافئین به وضعیتی به نام مسمومیت با کافئین یا سوءمصرف کافئین منجر می گردد.
به گزارش سی ان ان، مسمومیت با کافئین زمانی اتفاق می افتد که میزان این ماده در بدن فرد به میزان خطرناکی برسد. این امر طیفی از علائم ناخوشایند و شدید مانند مسائل تنفسی و تشنج را در پی دارد. موارد معدودی هم وجود دارند که افراد به علت مسمومیت با کافئین جانشان را از دست داده اند.
به رغم نادر بودن، احتمال مسمومیت با کافئین در صورت مصرف بدون ملاحظه همواره وجود دارد. شناخت علائم و عوامل هشداردهنده مصرف بیش از حد کافئین، می تواند به جلوگیری از آن یاری کند.
چقدر کافئین زیاد است؟
مسمومیت با کافئین بسیار جدی تر از سردردی است که به علت مصرف زیاد اسپرسو ایجاد می گردد و زمانی رخ می دهد که فرد بیش از حد کافئین مصرف کند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای بزرگسالان سالم تا 400 میلی گرم کافئین در روز را حد مجاز تعریف می نماید که معادل چهار یا پنج فنجان قهوه است هرچند ارین پالینسکی وید، متخصص تغذیه از نیوجرسی، معتقد است که مصرف حتی کمی بیشتر از 400 میلی گرم اگرچه موجب مرگ یا آسیب دائمی نمی گردد، اما در بزرگسالان معمولی احساس اضطراب را افزایش می دهد و تحریک پذیری را بیشتر خواهد نمود.
آثار جدی تر مسمومیت با کافئین زمانی ظاهر می گردد که فرد 1200 میلی گرم یعنی حدود 12 فنجان قهوه مصرف کند.
طیف مسمومیت با کافئین؛ از حس ناخوشایند تا خطر مرگ
مسمومیت با کافئین انواع متفاوتی از آثار مخرب را بر بدن درپی دارد.
این متخصص تغدیه در این باره گفت: تاثیر محرک کافئین ضربان معمولی قلب را مختل می نماید و به ضربان غیرطبیعی و حتی احتمال ایست قلبی منجر می گردد. علاوه بر این، به گفته پالینسکی وید، سوء مصرف کافئین ممکن است مسائل گوارشی مانند استفراغ و اسهال ایجاد کند.
به گفته متخصصان، از آنجا که کافئین میزان ادرار را افزایش می دهد، افرادی که کافئین خیلی زیادی در بدن دارند، در معرض خطر از دست دادن مواد معدنی ضروری به ویژه پتاسیم به وسیله ادرار قرار دارند. پایین آمدن سطح پتاسیم یا هیپوکالمی می تواند به ماهیچه ها تا حد فلج شدن آسیب بزند و مسائل تنفسی ناشی از ضعیف شدن عضلات تنفسی را در پی داشته باشد. بعلاوه می تواند مانع عملکرد درست کلیه ها گردد.
بعضی علائم ناشی از مسمومیت با کافئین به شکل آثاری بر مغز و اعصاب دیده می شوند. موارد ثبت شده از اضطراب، توهم، میگرن، تورم مغزی و تشنج خبر می دهند.
مرگ ناشی از مسمومیت با کافئین بسیار نادر است و بیشتر مرگ های مرتبط با کافئین هم تصادفی اتفاق می افتند و معمولا به مصرف داروهای حاوی کافئین با دز بالا مربوط می شوند.
در صورت مشکوک شدن به مصرف بیش از حد کافئین، چه باید کرد؟
به گفته متخصصان، اگر بیش از چند بار دچار اضطراب و آشفتگی عصبی شدید و به مصرف بیش از حد کافئین مشکوک بودید، حتما به اورژانس مراجعه کنید. پزشکان می توانند به وسیله همودیالیز برای فیلتر کردن کافئین از خون اقدام نمایند.
چگونه از مسمومیت با کافئین جلوگیری کنیم؟
به گزارش ایندیپندنت، متخصصان توصیه می نمایند که میزان مصرف روزانه کافئین را کنترل کنید. منبع محبوب کافئین قهوه است اما محصولاتی مانند نوشابه های گازدار، چای سبز و کاکائو هم میزان کافئین را در بدن شما افزایش می دهند. پالینسکی وید توصیه می نماید که در کنار مصرف این نوشیدنی ها، از نوشیدن آب کافی در روز غافل نشوید. آب رسانی کافی به بدن می تواند در حفظ ذخیره ویتامین های محلول در آب موجود در بدن موثر باشد، زیرا همان طور که گفته شد کافئین دفع ادرار را افزایش می دهد.
منبع: گردشبان